Ισπανία-Εκλογικά αποτελέσματα: Πρώτοι οι σοσιαλιστές χωρίς πλειοψηφία-Μεγάλη άνοδος ακροδεξιάς

updQ Xωρίς λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας στην τέταρτη εκλογική μάχη σε διάστημα τεσσάρων ετών από τα  αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του  Πέδρο Σάντσεθ κερδίζουν 120 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 88 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 52 έδρες, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με 10 έδρες και οι Unidas Podemos 26 έδρες. Κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι αρχηγός

των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» – πλην του ακροδεξιού Vox – να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση. «Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.

Το ακροδεξιό Vox – ωφελημένο από την κρίση της Καταλονίας – αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη (διπλάσιες έδρες) σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου.

Τα συγχαρητήριά τους στο Vox και τον ηγέτη του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ έστειλαν με μηνύματά τους στο Twitter ο επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι εκλογές έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σχεδόν κατά 100.000 τον περασμένο μήνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας από 2,3% σε 1,9% για το τρέχον έτος και από 1,9% σε 1,5% για το 2020.

Οποιαδήποτε ταχεία λύση στο αδιέξοδο φαίνεται απίθανη. Το PSOE δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos την τελευταία φορά και οι Ciudadanos, οι οποίοι απέκλεισαν αποφασιστικά το ενδεχόμενο να βοηθήσουν τον Σαντσέθ τον Απρίλιο, φαίνονται εξίσου πρόθυμοι αλλά πολύ αδύναμοι για να παίξουν ρόλο ρυθμιστή.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, προσέφερε και πάλι τη στήριξή του στο PSOE, υποστηρίζοντας τώρα ότι οι πρόσφατες διαφωνίες τους ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επαναληπτικές εκλογές ωστόσο διενεργήθηκαν εν μέσω των νέων  εντάσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας. Σημείο καμπής υπήρξε η καταδίκη σε ποινές φυλάκισης των εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017.

Το θέμα έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη δεξιά να πιέζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό να αναστείλει το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της Καταλονίας ή να αποπέμψει τον αυτονομιστή πρόεδρο.

Ισπανία – Εκλογές: Αναζητείται πλειοψηφία για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα