“Καμπανάκι” από Nomura: Τι θα κάνει το ΔΝΤ με την λήξη ομολόγων; – Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα

Η απόφαση του Eurogoup να δώσει τμηματικά την μειωμένη δόση στην Ελλάδα, φέρνει την κυβέρνηση της χώρας μπροστά σε ασφυκτικά πλαίσια για την συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με την Nomura που εκτιμά πως στις αρχές του 2014 αρχίζουν τα …δύσκολα για την χώρα.

Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, και μάλιστα επιτυχώς, χωρίς να περικοπεί κι άλλη δόση, σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura και υπενθυμίζουν ότι στις 11 Ιανουαρίου η Ελλάδα
θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 1,85 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, ενώ στις 30 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρώσει άλλα 197 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους που δεν προσέφεραν τους τίτλους τους στο PSI.Μάλιστα, η ιαπωνική τράπεζα επικαλείται και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε ότι τα επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ που περικόπηκαν (πέραν των 6,8 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα έως τον Οκτώβριο), θα συντηρούσαν τη χώρα έως το Φεβρουάριο του 2014.Αν και το ποσό φαίνεται αμελητέο, σύμφωνα με τη Nomura, θα πρέπει τόσο η χώρα όσο και η ΕΕ να βρουν τρόπο κάλυψης του, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να καλύψει την Ελλάδα με πρόσθετα δάνεια διάσωσης ή με έκδοση εντόκων γραμματίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα