Και οι πολίτες θα πληρώνουν…τα ελλείμματα των Δήμων-Αυξήσεις τελών από το 2013

Αυστηρότερη εποπτεία των δήμων θα ξεκινήσει από το 2013, με παρακολούθηση των δαπανών-εσόδων ανά τρίμηνο, ενώ μετά την πάροδο τριμήνου εξακολουθεί ο δήμος να παρουσιάζει ελλείμματα, τότε θα υπάγεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας.

Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2013 δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30%των δαπανών που έγιναν μέσα 2012. Εάν κάποιος δήμος παρουσιάσει αποκλείσεις από τους στόχο μεγαλύτερη

του 10% τότε ο δήμος θα πρεπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών εντός 15 ημερών

Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη δεν θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες, παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίσθηκαν.

Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης, θα δημιουργηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω του Παρατηρητηρίου αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις – ελλείμματα, ενημερώνεται ο φορέας (δήμος) ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και στη συνέχεια να το υποβάλει προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Εάν, μετά την πάροδο τριμήνου εξακολουθεί ο δήμος να παρουσιάζει ελλείμματα, τότε , θα υπάγεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας.

Τοτε θα εφαρμόζονται τα εξής:

α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ

β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,

γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι)».

ipop.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα