Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν είναι ώρα για συνολική ρύθμιση του χρέους – Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ΗΠΑ, ούτε Κίνα για να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Η διαπραγμάτευση που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το σύνολο του προβλήματος δεν είναι δυνατή τώρα.

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας ότι:

- «Οι λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα θα είναι “τεχνικές, μεταβατικές”, έως ότου υπάρξουν

κοινά αποδεκτές απαντήσεις για τη μεταχείριση των υπέρμετρων χρεών των μελών, αν τελικά υπάρξουν».

- «Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και να κατοχυρώσει την αλληλεγγύη».

- Η άποψη ορισμένων κομμάτων που μιλούν για μονομερείς ενέργειες είναι εξωπραγματική. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το ‘Δημοσιονομικό Σύμφωνο’ ή το ‘Ευρωπαϊκό Εξάμηνο’, που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΟΝΕ.»

- Η ηρωική έξοδος θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια της Κίνας ή των ΗΠΑ.

- «Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα