ΚΥΠΡΟΣ: Δραματικό SOS από τις επιχειρήσεις – Δεν υπάρχει σεντ!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η καταστροφή της αγοράς είναι προ των πυλών.
Εκτιμούν ότι με το κλείσιμο της Λαϊκής και με τις ρυθμίσεις που επιβάλλονται στην Τράπεζα Κύπρου, βάσει των χθεσινών διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν

προ λουκέτου.

Απευθύνουν έκκληση να γίνουν αλλαγές με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά προτού να είναι οριστικά αργά.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι μία πρώτη ανάγνωση του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, όλο το ποσό είναι πλέον δεσμευμένο για οποιοδήποτε καταθέτη, είτε είναι απλός πολίτης, είτε είναι επιχειρηματίας.
Σημείωσε ότι «αν όντως οι ερμηνείες από το διάταγμα είναι αυτές που όλοι σχεδόν αντιλαμβανόμαστε, είναι ξεκάθαρο ότι στην ουσία από αυτά τα λεφτά τα οποία κουρεύονται μέσα από αυτή την διαδικασία, τίποτα δεν θα επιστέψει στην οικονομία».

«Πέραν των €100 χιλ. που αποτελούν εξασφαλισμένη κατάθεση, το ανασφάλιστο ποσό δεσμεύεται είτε υπό μορφή μετοχών, είτε υπό μορφή μίας προσωρινής δέσμευσης για να διαπιστωθεί ότι το ποσοστό του κουρέματος του 37,5% είναι αρκετό για να καλύψει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες και ότι περισσεύει διοχετεύεται σε ένα λογαριασμό προθεσμίας και το υπόλοιπο 40% επίσης δεσμεύεται».

«Αυτό σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις είναι μηδέν ρευστότητα για να λειτουργήσουν τις εργασίες τους. Δεν θα μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να πληρώσει μισθούς ή να προμηθευτεί προϊόντα κλπ» επεσήμανε ο κ. Τσιακκής.

Ξενοδοχεία δεν θα πληρώσουν μισθούς»

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, επεσήμανε ότι στόχος της επίσπευσης υπογραφής της δανειακής σύμβασης ήταν να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι ωσάν να έχουν κλείσει και οι δύο μεγάλες τράπεζες», ανέφερε.

«Υπάρχουν» σημείωσε «μέλη μας μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που απασχολούν και πέραν των 500 ατόμων και θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους μισθούς του μηνός Μαρτίου».
Εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία αυτά ήταν εύρωστα τα τελευταία χρόνια και αρκετά εξ αυτών συνεργάζονταν με τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Σήμερα, είπε, έχουν γονατίσει οικονομικά λόγω του μεγάλου κουρέματος των καταθέσεων τους.

Ανέφερε ότι οι προμηθευτές δεν αποδέχονται επιταγές για να σου δώσουν προϊόντα. «Θέλουν», είπε, «οι πληρωμές να γίνονται μετρητά».

Εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα τα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν διότι δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης. «Απορώ, πως θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς ρευστότητα;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε ότι «αρκετά ξενοδοχεία έχουν πάρει προκαταβολές από ταξιδιωτικούς πράκτορες, έχουν εμβάσει τα χρήματα τους στις δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουν ούτε ένα σεντ.

Φυσικά είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος. Έχουν στερέψει τα πάντα».

ΠΗΓΗ: STOCKWATCH

Keywords
Τυχαία Θέματα