Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικότητα και περιορισμένες κινήσεις σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται να υποχωρεί μέρος της δυναμικής  που τροφοδότησε έναν εξαιρετικό Νοέμβριο.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1% στις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι κλάδοι διαπραγματεύονταν σε μεικτά πρόσημα. Αυτή την ώρα σημειώνει οριακή άνοδο 0,01%  στις 465,83 μονάδες. Οι μετοχές των κατασκευών σημείωσαν άνοδο 0,3%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν 0,4% και οι μετοχές των ορυχείων έπεσαν 0,6%.

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών

ήταν οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με την Ericsson να σημειώνει άνοδο 9% μετά τη σύναψη συμφωνίας με την AT&T για την κατασκευή ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού δικτύου που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ORAN, ενώ η Nokia σημείωσε πτώση 9,7%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες  0,33%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται  κατά 0,19%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,19% επίσης  και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 0,31%.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων και, πιο άμεσα, μιας ακόμη διατήρησης στα ίδια επίπεδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της στα μέσα Δεκεμβρίου, έστειλε τον S&P 500 στο υψηλό επίπεδο του 2023 την περασμένη Παρασκευή μετά από ένα κερδοφόρο σερί πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο  Dow Jones τον Νοέμβριο απόλαυσε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, με τους αναλυτές να αναφέρουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανό ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για το επόμενο έτος.

Νωρίτερα, οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε όλους τους τομείς, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν ένα πλήθος οικονομικών στοιχείων από όλη την περιοχή. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν πτώση το βράδυ της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα