ΜΙΑ… ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 440.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ

Σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τραπεζών Ζανιάς από την Εθνική, Μαντζούνης από την Alpha,  Νανόπουλος από την Eurobank και Λεκκάκος από την Πειραιώς θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης όσον αφορά την επαναγορά των ομολόγων. Η απόφαση των τραπεζιτών θα ληφθεί την Παρασκευή,  τελευταία ημέρα της διορίας που έχουν οι ομολογιούχοι της Ελλάδας

για να αποδεχτούν την προσφορά της.

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία που εξαιρούνται περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατέχουν τα hedge funds, περί τα 4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται διεσπαρμένα σε θεσμικούς επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά funds κ.ά.Οι τράπεζες, αυτό που θέλουν είναι να μην τα ανταλλάξουν (προς 30-35 λεπτά το ευρώ, όπως προτείνεται), ώστε, αφενός να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους στη λήξη και αφετέρου, να έχουν ένα ισχυρό δέλεαρ για τα ξένα και ελληνικά κεφάλαια, ώστε αυτά να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να παραμείνουν οι τράπεζες με ιδιωτικό μάνατζμεντ.Το κράτος, που σημειωτέον ευθύνεται για την κατάντια των τραπεζών ένεκα του PSI, προβάλλοντας ξανά το «πατριωτικό καθήκον», θέλει να δώσει περίπου 10 δις (θα τα πάρει δανεικά), ώστε με αυτά να επαναγοράσει  χρέος 30 περίπου  δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, με στόχο τη βιωσιμότητα, όπως αυτή προσδιορίστηκε ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ στο τελευταίο Eurogroup.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη).  

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ – ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ – ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ

Τα hedge funds κατέχουν περίπου 20-22 δισ. ευρώ, επί συνόλου 62,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή ομολόγων.

-Αμερικανικά funds φέρονται να προσφέρουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αφού εκτιμούν ότι με την πρόταση του ελληνικού δημοσίου έχουν μπροστά τους μία εξαιρετικά ικανοποιητική ευκαιρία εξόδου από μία επένδυση που έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, από το Μάρτιο και μετά.

- Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποτιμημένα στα βιβλία τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της προσφοράς. Εφόσον έχουν πάρει ήδη τη ζημία, εκτιμάται ότι θα πουλήσουν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων τους.

- Τα hedge funds εγγράφουν υψηλές υπεραξίες με τη λήξη της χρονιάς και το πρόγραμμα τους δίνει την ευχέρεια όχι μόνο να τις μετατρέψουν σε κέρδη με το ξεκί

Keywords
Τυχαία Θέματα