ΝΤΡΑΓΚΙ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις ούτε να σώζει τράπεζες που κινδυνεύουν

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άσκησε πίεση τη Δευτέρα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προχωρήσουν τα σχέδια για μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης παραμένουν, τονίζοντας παράλληλα τα όρια στην άσκηση πολιτικής της ΕΚΤ.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, η δημοσιονομική προσαρμογή και η αποκατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών δεν είναι ευθύνη ή αποστολή της νομισματικής πολιτικής” σημείωσε.

Όπως διαμηνύει ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί και δεν πρέπι να γίνει υποκατάστατο των κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να διασώζει τις τράπεζες που κινδυνεύουν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν μεταφέρεται πλήρως στις συνθήκες χρηματοδότησης των εταιρειών και των νοικοκυριών σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη βαθύτερη ενοποίηση στον τραπεζικό, δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες.

“Θα ήθελαν να υπογραμμίσω τη σημασία της γρήγορης συμπλήρωση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) με ένα ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης” ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα