Επι ποδός η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες-«Βιαστείτε» η εντολή Σαμαρά

Ασφυκτικές προθεσμίες που συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης, εντός Ιανουαρίου, τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση.Το σύνολο των μνημονιακών δράσεων που εκκρεμούν είναι και το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων στη

σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την έμφαση που δίνω στο έργο των γενικών γραμματέων», πρόσθεσε. Ο Πρωθυπουργός ζητεί την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, που θεωρείται προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων.

Στόχος είναι η κυβέρνηση να εμφανιστεί έτοιμη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013 αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα -υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων- 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου σε ιδιώτες.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει, κατ΄ αρχήν, έμφαση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μας, ώστε να μην καθυστερήσουν οι επόμενες δόσεις για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» στις επικείμενες συνεδριάσεις του Eurogroup και του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις αρχές του νέου χρόνου.
Η ψήφιση, άλλωστε, του φορολογικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την εκπλήρωση υποχρεώσεων του δημοσίου σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.
Επίσης, για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου επιβάλλεται να θεσπιστεί «πλαφόν» για τις δαπάνες κάθε κυβερνητικού τομέα, ενώ για να «απελευθερωθούν» τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτείται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη δημόσια διοίκηση με καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού και αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα