Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα – Την Κυριακή αποφασίζουν – Κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια

22:29 7/2/2013 - Πηγή: BankWars

Αγρότες από τα μπλόκα, κάνουν λόγο για «εμπαιγμό», όσον αφορά το πακετο μέτρων της κυβέρνησης και οι αποφάσεις τους για το πως θα συνεχίσουν, θα ληφθούν την Κυριακή, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα. Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων στους αγρότες, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Έκκληση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου απηύθυνε ο Ευ. Βενιζέλος.

Για πακέτο ημίμετρων έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κ. Τζέλας, υποστήριξαν ότι στην ουσία δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Για την Παρασκευή, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις 13:00 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Zootechnia.

Πρόταση του υφυπουργού Εργασίας για επιδότηση του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα

Το ενδεχόμενο επιδότησης του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα, εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η επιδότηση αυτή θα συνέβαλε σημαντικά στην προσέλκυση ανέργων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό των αγροτών μικρότερης ηλικίας, 15-29 ετών, που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι μειωμένο, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει στο 9,4% του συνόλου των απασχολουμένων το 2010, έναντι 18,1% το 1998. Πρόσθεσε πως «πρόβλημα αποτελεί το εκπαιδευτικό επίπεδο των αγροτών, γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δια βίου μάθηση και τη μαθητεία που προσανατολίζεται στο γεωργικό τομέα».

- Για «πραγματική παρακμή» του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα μεταξύ 1995 και 2008, η οποία οδήγησε με τη σειρά της σε διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Σταθάκης. Όπως είπε, την τελευταία δεκαετία, το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% παρά τις επιδοτήσεις, παρότι στην ΕΕ αυξήθηκε, μέσο όρο, κατά 15%.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα διαχειρίζονται μόνο το 15% της παραγωγής περίπου, έναντι μέσου όρου 50-60% για την ΕΕ, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα έχει μειωθεί σήμερα σε περίπου 500.000 (400.000 αγρότες και 100.000 μισθωτοί), έναντι 1 εκατ. εργαζομένων το 1996.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως χάρη και στην κρίση, σταδιακά τα εκτάρια που καλλιεργούνται ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα συγκλίνουν με την ευρωπαϊκή τάση, έχοντας πλέον φτάσει σε περίπου 45 εκτάρια/νοικοκυριό, έναντι περίπου 50-60 στην ΕΕ. Παράλληλα, ο πρωτογενής ήταν ο μόνος τομέας της οικονομίας, που δημιούργησε, παρά την κρίση, 41.000 νέες θέσεις εργασίας.

- Την πεποίθηση ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ελεύθερες επιχειρήσεις, αλλά μάλλον κρατικοποιημένες, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και πρόσθεσε ότι η θέση των φορέων του κλάδου είναι να μην υπάρχει νόμος για τους συνεταιρισμούς, παρά να ισχύσει ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα