Οι δόσεις πάνε για μετά το Πάσχα – Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα – Συνεχίζονται οι επαφές

[UPD] Συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με κεντρικό θέμα τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Στις 15.00 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών.

Χθες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, καθώς ο κ. Στουρνάρας

έπρεπε να αναχωρήσει για το Δουβλίνο όπου διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων να απότελεί ακόμη “αγκάθι”. Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δουβλίνου, άρα δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης (που συνάντησε χθες την τρόικα) εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει και αυτό το θέμα, ενώ χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Μέχρι τώρα η τρόικα έχει πετύχει δύο πράγματα και η Ελλάδα ένα.

- Η τρόικα κέρδισε το παιχνίδι για το τραπεζικό σύστημα εκμεταλλευόμενη τα ολέθρια λάθη που έγιναν από ελληνικής τραπεζικής πλευράς και βέβαια πέρασε η άποψή της για τις απολύσεις στο Δημόσιο, άσχετα αν αυτό φαίνεται ότι η Ελλάδα το διαοπραγματεύεται σκληρά δια του κυρίου Μανιτάκη.

- Η Ελλάδα κέρδισε τη μη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα έπρεπε βάσει τυπικών δθιατάξεων του μνημονίου να επιβληθούν σε ύψος 2,7 δις ευρώ, όσο και η τρύπα που βρέθηκε στα δημοσιονομικά.

Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά όλα δείχνουν πως θα δεχθεί τελικά η τρόικα μείωση της επιβάρυνσης από 10-15%.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ – ΤΑΜΕΙΑ

Βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που συζητιέται:

Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους σπεύσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση (πιθανότατα να δοθεί μία προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης θα προβλέπονται 48 δόσεις, τον δεύτερο μήνα θα μειωθούν στις 47, τον τρίτο μήνα θα περιοριστούν στις 46 και ούτω καθεξής.

Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 36 μήνες) θα έχει έκπτωση.

Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Με βάση τις πληροφορίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο : όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ (στους τελευταίους θα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά και εγγυήσεις). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους.

Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα