Οι μετοχές που θα δώσουν διαπιστευτήρια στα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Ενας σημαντικός αριθμός εισηγμένων από τον χώρο της νέας Large Cap, των μεγάλων ομίλων, αλλά και από αυτόν της ευρύτερης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που ξεχωρίζουν λόγω προοπτικών και μεγέθους, οι οποίες ανήκουν στις λίστες παρακολούθησης και επιλογών των διεθνών χαρτοφυλακίων καλούνται τους επόμενους μήνες να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους. Να «πείσουν» για τις «δυνάμεις» και τις προοπτικές τους τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τους αναλυτές, τους εγχώριους παίκτες. Και μαζί να «λύσουν» τις εύλογες απορίες για τους έντονους προβληματισμούς που εγείρονται εντός κι εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό για

το άμεσο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Ο λόγος για τα κορυφαία ονόματα της αγοράς, η «τριάδα» ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, η Ελλάκτωρ, η Μυτιληναίος, Motor Oil, η Jumbo, h EΧΑΕ,, για κλάδους, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, το εμπόριο, οι κατασκευές, για ομίλους με ειδικό ενδιαφέρον για την αγορά.

Επί της ουσίας, δηλαδή, πρόκειται για τις μετοχές-στόχους που θα τίθενται συνεχώς στο «μικροσκόπιο» αλλοδαπών και Ελλήνων. Εφόσον η εγχώρια οικονομία «αποδείξει» τις προθέσεις της και τις αντοχές της και προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ίσως μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν. Δίχως, όμως, να πρέπει να παραγνωριστούν οι αδυναμίες, τα «φράγματα» που υψώνονται από διάφορες πλευρές και σχετίζονται με εγχώριες δυσκολίες ή διεθνή απρόοπτα, που είναι σε θέση να αποτελέσουν «αναχώματα» για την επιχειρηματική ή οικονομική πορεία της «ελίτ» της αγοράς, να «θαμπώνουν» τις προοπτικές.

Οι περιπτώσεις των κρατικών

«Ζεστό» αναμένεται να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τον χώρο του δημόσιου τομέα λόγω των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας μετά τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν προσθέσουμε και τις χαμηλές αποτιμήσεις και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια, τότε, γίνεται αντιληπτό γιατί οι κρατικές μετοχές θα είναι το επίκεντρο.

Πολύ περισσότερο, μια και υπάρχει θέμα μετοχοποιήσεων, που κατά βάση μπορεί να αφορά στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το θέμα του ΟΤΕ αλλά της ΔΕΗ. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η μετοχή εσχάτως εμφανίζει κινητικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για επικείμενες εξελίξεις. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων ή εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Για τα «νερά» οι χρηματιστηριακές προοπτικές για το τρέχον έτος διαγράφονται ευοίωνες. Ήδη το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ώστε αυτή να αποτελέσει τον μπούσουλα, για την ΕΥΔΑΠ. Σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα, καθώς θα επιχειρηθεί πώληση των μετοχών που κατέχει το δημόσιο.

Οι κατασκευαστικές και η ενέργεια

Η αγορά περιμένει τις εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον ευρύτερο ενεργειακό χώρο, καθώς υπάρχουν προσδοκίες πως θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Ζητήματα που ενδιαφέρουν ουκ ολίγες εισηγμένες από τον Ομιλο Μυτιληναίου και τη Motor Oil έως τα ΕΛΠΕ και από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή μέχρι τον αιολικό βραχίονα της Ελλάκτωρ. Σχετικά δε με τον στενά κατασκευαστικό τομέα, το «ξεπάγωμα» νέων μεγάλων δημόσιων διαγωνισμών και συμβάσεων παραχώρησης και η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων έχουν ξαναβάλει στο επενδυτικό κάδρο εγχώριων και διεθνών επενδυτών τις Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βέβαια, οι συγκεκριμένες έχουν τα projects που «τρέχουν», ανεκτέλεστο και παρουσία σε άλλες ή ξένες αγορές, ως εκ τούτου έχουν «λίπος για κάψιμο», εφόσον το κλίμα στραβώσει.

Το εμπόριο περνά τις Συμπληγάδες

Τελικά, ο εμπορικός κλάδος, το λιανεμπόριο και σχεδόν κάθε τομέας του, «πέρασε» από τις Συμπληγάδες της κρίσης, με τις όποιες παράπλευρές απώλειες, ή και το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά; Αυτά θα φανεί και εύλογα οι επενδυτές έχουν προβληματισμούς αλλά και προσδοκίες μήπως και σταδιακά κάποιοι ξεχωρίσουν, μέχρι οι δείκτες λιανικών πωλήσεων στις σημαντικές διεθνείς αγορές να εμφανίσουν τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης. Προς το παρόν, πάντως εγχώριοι και ξένοι παίκτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Jumbo, αλλά και στη Folli Follie. Οι δύο ελληνικοί όμιλοι βλέπουν τη χρηματιστηριακή τους αποτίμηση να ενισχύεται και είναι από αυτούς που αναμένεται να πάνε ακόμα καλύτερα στο ταμπλό το 2013. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η Jumbo εμφανίζεται ανθεκτική από πλευράς κερδών, ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις αυξάνονται. Ανοδο κερδών και πωλήσεων παρουσίασε η Folli Follie Group στο εννεάμηνο του 2012, παρά το συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον, κάτι το οποίο σχολιάστηκε θετικά από τους αναλυτές..

Οι όμιλοι που «ενδιαφέρουν»

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων ομίλων, και κατ’ επέκταση των μετοχών τους, στους οποίους εστιάζουν οι επενδυτές και περιμένουν να δούνε την πορεία τους προσεχώς. Μεταξύ αυτών, ο κλάδος μετάλλων, οι άλλες βιομηχανίες, άλλα γκρουπ που «σχετίζονται» για παράδειγμα με την κατανάλωση κ.λπ., που έχουν βέβαια τα δικά τους χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, όμιλοι και μετοχές σαν τους Βιοχάλκο (και τις θυγατρικές Σιδενόρ, Χαλκόρ Σωληνουργεία Κορίνθου κ.λπ.) που τελευταία κινούνται έντονα ανοδικά, αλλά και τη ΜΕΤΚΑ, που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της και αναλαμβάνει διαρκώς νέα έργα.

Και κοντά σε αυτούς, η αγορά περιμένει διαπιστευτήρια και από άλλα μέλη του «25άρη» ή της mid cap. Οπως, για παράδειγμα, η ΕΧΑΕ, για την οποία ακούγεται πως έχουν χτίσει θέση Goldman Sachs και Merrill Lynch. Eπίσης μετοχές ελληνικών ομίλων με εξαγωγικό χαρακτήρα και χαμηλό δανεισμό, όπως οι Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Σαράντης.

Keywords
Τυχαία Θέματα