Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας – Δάνεια: Απλήρωτα φέρνουν πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί εν όψει σε σπίτια που έχουν αγοραστεί με δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – ΟΕΚ σύμφωνα με καταγγελίες της Αδέσμευτης Φωνής των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Όπως καταγγέλλουν αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμών σπιτιών που αγοράστηκαν με δάνεια ΟΕΚ παρότι έχουν θωρακιστεί από τον Άρειο Πάγο.

Με

κατασχέσεις κινδυνεύουν και  περίπου 10.000 δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση χρεών που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.Εάν δεν υπαχθούν στη ρύθμιση τότε ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επομένων έξι μηνών.

Πολλοί δανειολήπτες που το ποσό του δανείου του ΟΕΚ δεν τους ήταν αρκετό, και προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα δικαιούχος της πρώτης υποθήκης να είναι η  τράπεζα παρότι το ποσό του δανείου ήταν πολύ μικρότερο.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε με την απόφαση 570/2015 ότι:

α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και

γ) σε περίπτωση διάθεσης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ακόμη κι αν αυτός παραμείνει έγκυρος ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας.

Η ανακοίνωση της Αδέσμευτης Φωνής των Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

«Σύμφωνα με τη Εurostat, οι δύο στους πέντε κατοίκους της Ελλάδας ξοδεύουν πάνω από 40% του εισοδήματός τους για να στεγαστούν, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε. με την ακριβότερη στέγη, αναλογικά με το εισόδημα των κατοίκων της. Για τους ενοικιαστές τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με σχεδόν εννέα στα δέκα νοικοκυριά να δαπανούν ώς και πάνω από το μισό του εισοδήματός τους μόνο και μόνο για να στεγαστούν. Ο μοναδικός φορέας του Δημοσίου ο ΟΕΚ, που παρείχε στεγαστική προστασία καταργήθηκε το 2012 και ο διάδοχος ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονήσει κανένα νέο πρόγραμμα στέγασης.

Όμως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν για τη στέγασή τους το 1% μέσω της εισφοράς τους, χρήματα που σε ποσοστό 30% καταλήγουν στον ΕΦΚΑ ως διαχειριστικά έξοδα και τα υπόλοιπα αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, στον οποίο το συσσωρευμένο κεφάλαιο ξεπερνά τα 2.5 Δις ευρώ. Το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τη στήριξη νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους εγκρίθηκε μόλις στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 από την Κομισιόν. Το σχέδιο, που στοχεύει στο να συμβάλει στη μείωση του υποτιθέμενου άχθους των κόκκινων δανείων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, θέτει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα να έχουν οριστικοποιηθεί μόλις 10 προτάσεις από τις 44.500 αιτήσεις άρσης φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το ενοίκιο ισούται με έναν μισθό με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύψους των ενοικίων. Χιλιάδες φοιτητές δεν μπορούν να βρουν φτηνή στέγη, πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να βρούν στέγη σε παλιά σπίτια που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη δουλειά τους αφού τα ενοίκια στην Αττική τρέχουν σε ανοδική πορεία με ρυθμούς 10% μέσα στο 2019 και χιλιάδες δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους την ίδια ώρα που οι πολιτικές ηγεσίες κωφεύουν και αδιαφορούν.

Ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και έχει χτίσει δεκάδες χιλιάδων εργατικές κατοικίες σε εκατοντάδες οικισμούς ανά την Ελλάδα. Η πλήρης ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε με την απόφαση 570/2015 ότι :

α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διάθεσης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ακόμη κι αν αυτός παραμείνει έγκυρος ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, η απαγόρευση της κατάσχεσης, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία 10ετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατάσχεσης απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου του ΟΕΚ και η πάροδος 10ετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.

Όμως επειδή σε αρκετούς δανειολήπτες το ποσό του δανείου του ΟΕΚ δεν τους ήταν αρκετό, υποχρεώνονταν να δανειστούν επιπλέον ποσά από τις ιδιωτικές τράπεζες και να αλλάξουν την υποθηκική σειρά με αποτέλεσμα ως πρώτη υποθήκη να έχει μπει η ιδιωτική τράπεζα παρότι το ποσό του δανείου ήταν πολύ μικρότερο. Τους τελευταίους μήνες αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμών σπιτιών που αγοράστηκαν με δάνεια ΟΕΚ παρότι έχουν θωρακιστεί από τον Άρειο Πάγο και από ότι ενημερωνόμαστε δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τον ΟΑΕΔ.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών δανείων από ίδια κεφάλαια μέσω των οποίων διαγράφονται οφειλές κάτω των 6.000, κουρεύεται το 15% του αρχικού ποσού δανεισμού κ.α, λήγουν στις 31.12.2019 και από την δική μας ενημέρωση πάνω από 10.000 δανειολήπτες δεν έχουν κάνει ακόμη καμιά απολύτως αίτηση. Εάν δεν κάνουν αίτηση τότε ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επομένων έξι μηνών (κεφάλαιο έκτο Υ.Α 52246/3173). Είναι εμφανές ότι θα οδηγηθούμε με σιγουριά σε πλειστηριασμούς χιλιάδων σπιτιών του ΟΕΚ επειδή αρκετοί δανειολήπτες δεν έχουν ενημερωθεί.

Απαιτούνται άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες από τον ΟΑΕΔ έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας δανειολήπτης που δεν ενημερώθηκε σχετικά με το δικαίωμα του να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να γλιτώσει το σπίτι του από τις κατασχέσεις. Οι τράπεζες δεν παίζουν, τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια στο 5-6 % της αξίας τους απαιτούν με άγριες διαθέσεις το 85-90% του δανείου κερδοσκοπώντας ασύστολα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ( κεφάλαιο έκτο Υ.Α 52246/3173

Όσον αφορά τα πολύ σοβαρό ζήτημα της κατάργησης της εισφοράς που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, αντί να εξηγήσουν στον εργαζόμενο ότι οι πολλοί πληρώνουν 4-5 €/μήνα έτσι ώστε οι πιο αδύναμοι στην κοινωνία να έχουν την προστασία για τη στέγασή τους, με συστηματικό τρόπο παραπληροφορούν για την υποτιθέμενη μεγάλη αύξηση που θα έχουν στον μισθό τους.

Η λύση δεν είναι η κατάργηση της εισφοράς αλλά η νομοθέτηση επιπλέον εισφοράς τόσο των εργοδοτών όσο και της κρατικής επιχορήγησης έτσι ώστε να δώσουν στον εργαζόμενο, στον άνεργο και στον φτωχό νέα προγράμματα στέγασης, επιδότηση ενοικίου, δάνεια και να κατασκευάσουν εργατικές κατοικίες και φοιτητικές εστίες για να προστατέψουν τους χιλιάδες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση των τραπεζών τους.

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να υπερασπίσει το έννομο συμφέρον του καθώς και το δικαίωμα των πολιτών στην κοινωνική κατοικία. Είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ και υποχρεούται τόσο να προστατεύει τους δικαιούχους του όσο και να εκπονεί στεγαστικά προγράμματα αντί απλά να ”αποταμιεύει” και να τοκίζει τα λεφτά του μόχθου των εργαζομένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα