«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στην ενισχυμένη συνεργασία που αποφασίστηκε από ένδεκα χώρες τις ΕΕ για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, παρά την αβεβαιότητα που περιβάλει την κατανομή των πόρων που θα συγκεντρωθούν.

Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν αυτή τη συνεργασία μεταξύ των 11 χωρών με 533 ψήφους υπέρ, 91 κατά, και 32 αποχές.

Αυτή είναι η πρώτη ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, όπου όλες οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, υπενθύμισε ο ισπανός σοσιαλιστής

Αντολίν Σάντσες Πρεθέντο.

«Πρέπει να υπερβούμε το εμπόδιο της ομοφωνίας σε φορολογικά θέματα και αυτή η ενισχυμένη συνεργασία είναι η πρώτη ευκαιρία, αλλά θα χρειαστούν και άλλες», πρόσθεσε ο Βέλγος βουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στα μη συμμετέχοντα κράτη, καθώς ο φόρος είναι διασυνοριακός. «Ελπίζω ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προστατεύσει το ‘Σίτι’ από οποιαδήποτε επίπτωση αυτού του φόρου», δήλωσε η Βρετανή Μαρία Αντρέασεν (UKIP) κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία και Εσθονία είναι οι πρώτες χώρες που υπογράφουν αυτήν την ενισχυμένη συνεργασία. «Και άλλες χώρες όμως εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει.

Η Ολλανδία, που μέχρι τώρα είχε φανεί απρόθυμη, εξέφρασε πρόσφατα το ενδιαφέρον της και θα μπορούσε να ενταχθεί στη «λέσχη» αυτή.

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειάζεται και εκείνη των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει η Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση.

Θα φορολογούνται όλες οι συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες, χρηματιστήρια, εταιρείες επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds).

Οι ανταλλαγές μετοχών και ομολόγων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και τα παραγόμενα συμβόλαια σε ποσοστό 0,01%. Ο φόρος θα εφαρμοστεί αν τουλάχιστον ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή είναι εγκατεστημένο στην ΕΕ, ακόμη και αν η συναλλαγή λαμβάνει χώρα εκτός της Ένωσης.

Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει 37 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ΜΚΟ Oxfam, 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ.

Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των υποστηρικτών της, αποτελεί η κατανομή των εσόδων από το φόρο αυτό. Η Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία, αντιτίθεται στο να χρησιμοποιηθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για να τροφοδοτήσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα