Προβόπουλος: Χρειάζονται πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη

Το γεγονός ότι η «η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 12 έως 13 δισεκ. ευρώ έναντι 20,4 δισεκ. ευρώ της περιόδου 2007-2013 γνωστοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Α. Προβόπουλος.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των

πόρων της κατηγορίας αυτής.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας σε χαιρετισμό του στην ημερίδα εργασίας σχετικά με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ κατ’ ανάθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα «Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ότι «για να πετύχουμε όμως σ’ αυτή την προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η μακρόπνοη, ιστορικά αναγκαία αλλαγή είναι αποκλειστικά δικό μας έργο».

Όπως επεσήμανε «το Μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη να προχωρήσουμε σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη με πολιτικές που θα διευκολύνουν τις αλλαγές και θα προωθούν την ανάπτυξη».

Επίσης, τόνισε «το ΕΣΠΑ και κοινοτικοί πόροι θα λειτουργούσαν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν εντάσσονταν δημιουργικά σ’ αυτό το ευρύτερο σχέδιο. Μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο τελικά οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα».

«Στις νέες συνθήκες, η χρήση των κοινοτικών πόρων πρέπει να ενταχθεί σε μια εθνική στρατηγική, που θα συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τους αναγκαίους μετασχηματισμούς, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό πρότυπο. Γι’ αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρούσα μελέτη, τα πορίσματα της οποίας θα πρέπει να θεωρηθούν ως η πρώτη συμβολή σε μια προσπάθεια, που θα συνεχιστεί και καθοδόν θα εμπλουτίζεται και θα επεκτείνετα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα