Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:22 5/1/2024 - Πηγή: BankWars

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του έτους που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,66% στο άνοιγμα, ενώ αυτή την ώρα καταγράφει απώλειες 0,45% στις 475,52  μονάδες. Ολοι οι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο, με τις μετοχές λιανικού εμπορίου να υποχωρούν κατά 1,3% μετά την πτώση των γερμανικών λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στους

επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,52%, ο γερμανικός DAX -0,51%, ο γαλλικός CAC 40 -0,67%, ενώ  ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35  χάνουν από 0,52%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κέρδισε 0,7% χθες Πέμπτη, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις. Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικό έκαναν ως επί το πλείστον αρνητικό ξεκίνημα για το 2024, ενώ στη Wall Street οι μεγάλοι δείκτες αναμ΄λενεται να διακόψουν ένα κερδοφόρο σερί εννέα εβδομάδων.

Στα μάκρο της ημέρας, αναμένεται να ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ευρωζώνης στις 12 ώρα Ελλάδος, Ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Γερμανία ενισχύθηκαν εκ νέου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Πέμπτης από την Γαλλία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, μετά τη σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων, καθώς η ενέργεια αλλά και οι υπηρεσίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανατιμήσεων.

Ακόμα πιο ραγδαία η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, με ετήσια άνοδο κατά 3,7% τον Δεκέμβριο, από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα. Αυτή είναι και η ταχύτερη αύξηση τριών μηνών, με τις ενεργειακές τιμές να ενισχύονται κατά 4,1% έναντι μείωσης 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη μειώθηκαν σημαντικά στο 2,4% τον Νοέμβριο, αλλά οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα δείξουν αύξηση στο 3% τον Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα εκτιμήσουν κατά πόσον η έκθεση για την απασχόληση του Δεκεμβρίου δείχνει ότι η πορεία της οικονομίας μπορεί να επιτρέψει μειώσεις των επιτοκίων. Η εκτίμηση του Dow Jones κάνει λόγο για αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων κατά 170.000.

Keywords
Αναζητήσεις
ptotika-kinountai-ta-evropaika-chrimatistiria-3.htm
Τυχαία Θέματα