Reuters: Οι αγορές ομολόγων θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια

10:54 5/1/2024 - Πηγή: BankWars

Αυτό που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το παίρνει πίσω. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να μάθουν φέτος να ζουν χωρίς τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σε μία περίοδο ωστόσο που αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα ρεκόρ. Ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ομολογιακών αυξήσεων σημαίνει ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Φρανκφούρτης θα δυσκολευθούν να αντισταθούν στις προσδοκίες των επενδυτών για μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις.

Ενώ οι

κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να χαλαρώσουν τις νομισματικές πολιτικές τους φέτος, η ΕΚΤ καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της από την πίσω πόρτα. Η Λαγκάρντ συνεχίζει να μειώνει το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΑΡΡ) ύψους 3 τρισ.ευρώ που εφήρμοσε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι. Μέχρι τον Ιούνιο, θα αρχίσει επίσης να μειώνει και το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα ύψους 1,7 τρισ.ευρώ, το ΡΕΡΡ, επανεπενδύοντας μικρότερο ποσό.

Ο αντίκτυπος της μείωσης αυτής θα αναγκάσει τις αγορές να απορροφήσουν κρατικά ομόλογα αξίας 218 δισ.ευρώ το 2024, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays. Τη στιγμή που η συνολική προσφορά σε κρατικά ομόλογα θα φθάσει το επίπεδο ρεκόρ των 675 δισ.ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα, οι αποδόσεις θα αυξηθούν, ειδικά για τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες. Η καθαρή προσφορά σε ιταλικά κρατικά ομόλογα θα φθάσει τα 150 δισ.ευρώ, 23% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Barclays. Ακόμη χειρότερα, οι τράπεζες της Ρώμης θα χρειαστεί να αποπληρώσουν  έκτακτα δάνεια προς την ΕΚΤ αξίας περίπου 150 δισ.ευρώ, καθιστώντας τες λιγότερο πρόθυμες να απορροφήσουν την έξτρα ομολογιακές εκδόσεις.

Οι αγορές ομολόγων εστιάζουν στην προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν  έως επτά μειώσεις από την ΕΚΤ, που θα οδηγήσουν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό ρεκόρ του 4% στο 2,4% έως τα τέλη του 2024. Αυτό οδήγησε την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο χαμηλό του 3,7% από περίπου 5% του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Λαγκάρντ προσπάθησε να ανακόψει αυτές τις προσδοκίες. Το Δεκέμβριο είπε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν συζήτησαν καθόλου την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Εάν όμως η ΕΚΤ απογοητεύσει τις αγορές, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν, εντείνοντας πολύ περισσότερο τον αντίκτυπο από τις ομολογιακές εκδόσεις.

Το έργο της Λαγκάρντ είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και όχι τα δημοσιονομικά ζητήματα. Ομως, οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω την οικονομία της Ευρωζώνης που βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Το καλό νέο είναι ότι έχει κάποια περιθώρια για να βοηθήσει την κατάσταση. Με τον πληθωρισμό να έχει περιοριστεί στο ήμισυ, η ΕΚΤ έχει έναν καλό λόγο για να αρχίσει να συζητά για επιτοκιακές μειώσεις. Αυτό θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων ειδικά από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

Keywords
Αναζητήσεις
reuters-oi-agores-omologon-tha-anagkasoun-tin-ekt-na-meiosei-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα