Νέοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση μετά την επιστράτευση -Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ – Με χειρόφρενο σε όλα τα Μέσα απαντούν οι εργαζόμενοι

Νέους κλυδωνισμούς στη συνοχή της κυβέρνησης φέρνει η απόφαση για την επίταξη των απεργών στο Μετρό. Συμφωνεί ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά τρόπο η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τις κυβερνητικές επιλογές και τη διαχείριση του ζητήματος. Χειρόφρενο σε όλα τα Μέσα μετά την επιστράτευση.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων.

Με ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει ακραία επιλογή τη λύση που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει ότι η αδιαλλαξία δεν βοηθάει. “Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων”.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως συμφωνεί, καθώς τονίζει ότι υπάρχουν σωματεία μέσα στο μετρό που θέλουν να δουλέψουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει μια προσπάθεια δήθεν καλής θέλησης», σημείωσε εξερχόμενος μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα ο υπουργός ανάπτυξης σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης».

«Ας έρθουν να μας πάρουν, εμείς θα αντισταθούμε» δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρόεδρος του Σωματείου Αντώνης Σταματόπουλος.

Σήμερα Πέμπτη, το Μετρό είναι ακινητοποιημένο για όγδοη μέρα, ενώ «χειρόφρενο» τραβούν από τις 12.00 έως και τις 16.00 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ λόγω στάσης εργασίας.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν επίσης και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία 11.00 – 17.00.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, νωρίτερα, στην πρωινή ενημέρωση του MEGA, είπε ότι κανείς δεν μπορεί μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ.Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο, ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Νωρίτερα μεταδίδαμε

Η απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών και το κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας συνεχίζεται και σήμερα. Δεν ταλαιπωρείται ούτε το …μεγάλο κεφάλαιο, ούτε η τρόικα. Ταλαιπωρούνται οι μη προνομιούχοι και οι άνεργοι με μισθούς από …μηδέν έως 700 ευρώ. Αιτία της επιμονής εργαζομένων στην απεργία, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, που ψαλλιδίζει τους μέχρι σήμερα ισχύοντες μισθούς των εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση της χρεοκοπημένης χώρας θα υποχωρήσει; Και ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκίνημα για να υποχωρήσει και στα αιτήματα όλων των άλλων που έχουν υποστεί τα χειρότερα με τις περικοπές στα εισοδήματά τους;

Η απεργία στο Μετρό είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όχι γιατί η κυβέρνηση θα δώσει εντολή να συλληφθούν οι συνδικαλιστές που πρωτοστατούν ή θα απολύσει απεργούς ή θα τους επιτάξει. Αυτά είναι ένα τίποτα, μπροστά στην οργή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των ανέργων που ήδη είναι «απέναντι» από τους απεργούς. Το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση πολύ καλά και αυτός είναι ο λόγος που …τρενάρει την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου μετά και τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

Οι ατάκες των συνδικαλιστών «απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο» και «ευθύνονται όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού», είναι ατάκες που θα έπιαναν τόπο μια άλλη, περασμένη εποχή. Δυστυχώς!

Αυτοί είναι οι μισθοί σε Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κ Χατζηδάκη, (ΣΚΑΙ, εκπομπή Νέοι φάκελοι), αν λογαριάσει κανείς τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα, στο Μετρό ο μέσος μισθός είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επεσήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα