Στα 55 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

11:38 3/1/2013 - Πηγή: BankWars

«Αλμα» πραγματοποίησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2012 παρουσιάζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, αύξηση της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, όπως εκτιμούν τα στελέχη, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσέγγισε το 24% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 (έναντι 16% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2011), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 55 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνούν το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (50

δισ. ευρώ).

Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά παρατηρείται σημαντική βελτίωση των συνθηκών, κάτι που αποτυπώνεται στη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στελέχη τραπεζών, στην εφημεριδα, υπογραμμίζουν ότι η εκτίναξη των επισφαλειών ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών την περασμένη χρονιά. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του περασμένου καλοκαιριού και η έντονη αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας οδήγησαν την οικονομία σε μια επικίνδυνη περιδίνηση. Σημειώθηκαν νέες μεγάλες εκροές καταθέσεων, η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται με ένταση, ενώ η οικονομία παρέλυσε. Παράλληλα παγιώθηκε σε ευρύτερα στρώματα μια κουλτούρα αθέτησης των υποχρεώσεων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ενώ η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο «έτρεχε» με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο τρίτο τρίμηνο η αύξηση περιορίστηκε στη 1 ποσοστιαία μονάδα. Αναλυτικά τον Δεκέμβριο του 2011 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 16%, τον Μάρτιο του 2012 στο 18,7% (+2,71 ποσοστιαίες μονάδες), τον Ιούνιο του 2012 στο 21,4% (+2,76 ποσοστιαίες μονάδες). Ορατή είναι η βελτίωση των συνθηκών στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο: σύμφωνα με τις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στο 22,5% (+1 ποσοστιαία μονάδα), και στο τέλος του έτους στο 23,4% (+0,9 μονάδες).

Keywords
Τυχαία Θέματα