Στη “σκιά” των τραπεζών, ένα “σύστημα” με περιουσία 51 τρισ. ευρώ – Ποιό είναι και πως θα το “παλέψει” η Ε.Ε.

05:41 5/9/2013 - Πηγή: BankWars

Τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της αντιμετώπισης του «σκιώδους» τραπεζικού τομέα επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Σε παγκόσμια κλίμακα, το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα εκτιμάται πως το 2011 κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 51 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το 45% αυτών των στοιχείων υπολογίζεται πως βρίσκεται στην Ε.Ε.

Το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα αποτελείται από ποικίλα επενδυτικά οχήματα και σχήματα, όπως τα κερδοσκοπικά hedge funds,

ιδρύματα που σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν παραπλήσιες υπηρεσίες με κανονικές τράπεζες, αλλά δεν δεσμεύονται από τους ίδιους κανόνες λειτουργίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος.

«Καμία χρηματοπιστωτική αγορά, κανένα προϊόν, κανένας παίχτης δεν πρόκειται να διαφύγει αποτελεσματικούς κανόνες και την εποπτεία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα οχήματα δεν είναι σταθερά και σε περίπτωση έντασης [στις αγορές] μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερα τις τράπεζες», συμπλήρωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να υποχρεώσουν τα επενδυτικά οχήματα να έχουν επαρκή ρευστότητα ώστε να αποπληρώσουν τους επενδυτές τους ανά πάσα στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα