Στο 3,8% η ύφεση στο β΄τρίμηνο – Θετική αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ

12:17 6/9/2013 - Πηγή: BankWars

Θετικά αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση προσωρινά στοιχεία υπολογίζει ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,8% αντί για 4,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου,

κατά το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 3,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης κατά 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου 2013.

Η διαφορά αυτή, όπως εξηγείται, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Ειδικότερα οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης του τουρισμού. Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση (flash estimate).

Η εικόνα έχει ως εξής:

* Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2o
τρίμηνο του 2012.

* Μείωση κατά 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

*Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.

* Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%.

Keywords
Τυχαία Θέματα