Τα φώτα στη Σύνοδο

Πλησιάζει η ώρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιδιώκει να αποσπάσει θετικά σχόλια για Ελλάδα, την ίδια ώρα που στην Αθήνα σημειώνονται διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στα πρώτα θέματα της συνεδρίασης, το ενδιαφέρον διεθνώς στρέφεται στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό πρόβλημα και η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» σε ένα γενικό θετικό σχόλιο για την πρόοδο που έχει σημειώσει. «Θα είναι θεαματική η επιστροφή της Ελλάδας! Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία, και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story», είπε ο Πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι, χθες.

Τα θέματα συζήτησης που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η τραπεζική ένωση και η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και η ενίσχυση της δικαιοδοσίας της Ευρωζώνης επί των εθνικών προϋπολογισμών. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της Ισπανίας και θα γίνει αναφορά στην πρόοδο εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προέβη και σήμερα σε νέα  δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία εξέφρασε την επιθυμία της η χώρα μας να μείνει στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τη θέληση να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε, από τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ότι έχουν γίνει δυστυχώς  περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή από ότι για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη είναι στην κορυφή της ατζέντας στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με Francois Hollande, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής δεν είναι δημοσιονομική ένωση, αλλά η ένωση τραπεζών Η μόνη απόφαση που πρέπει να πάρουμε, για να επιβεβαιώσει το γεγονός, είναι να γίνει μέχρι το τέλος του έτους η εποπτεία του τραπεζικού τομέα, που είναι το πρώτο βήμα.

σχετικά άρθραΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ!Επιμένει ανοδικά το Χρηματιστήριο«Όχι» στα εργασιακά απο Βενιζέλο και ΚουβέληΕύσημα Mέρκελ στην ΕλλάδαStandard & Poor΄s: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής ΤράπεζαςΤο Νοέμβριο η λύσηΠρόταση ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ για να ζήσει ο ΕΟΠΥΥΣτα φθηνά ανώνυμα γενόσημα επιμένει η τρόικα – Περικοπές 950 εκατ. Ευρώ στην ΥγείαΟ Πρωθυπουργός αισιοδοξεί…Κέρδη για τη Wall Street
Keywords
Τυχαία Θέματα