ΥΠΟΙΚ: Ξεκινά μια νέα σχέση με τους εταίρους – Αναγνώριση της προόδου η γερμανική έγκριση της πιστωτικής γραμμής

[UPD] Έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την απόφαση της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει τη δίμηνη παράταση του μνημονίου και τη χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής τη χορήγηση

προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Η παράλληλη έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) σε συνδυασμό με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Εξίσου σημαντικό, προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε σήμερα η Γερμανική Βουλή

Σύμφωνα με όσα αναφέρει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο αίτημα η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015, ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει».

Αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή, οι γερμανοί βουλευτές έδωσαν «κατ’ αρχήν έγκριση», υπό τον όρο της ολοκλήρωσης με επιτυχία της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας, της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Κομισιόν για τα κριτήρια πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ.

Δηλώσεις Μέρκελ – Σόιμπλε

Η καγκελάριος Angela Merkel υποστήριξε ότι η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη σήμερα από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια, αν και επεσήμανε πως μένουν ακόμα να γίνουν πολλά στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τους ρυθμούς. Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, η παράταση του προγράμματος είναι ένα σημαντικό σήμα για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα