ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ – ΤΡΟΙΚΑΣ – ΤΧΣ

09:11 5/2/2013 - Πηγή: BankWars

Σε πλήρη εξέλιξη το σκληρό παζάρι ανάμεσα στους τραπεζίτες, την τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, ζητούν τη βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης που θέτει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ και η πώληση των τραπεζών από

το ΤΧΣ στους ιδιώτες, ζητούν οι τραπεζίτες.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, είναι οι αλλαγές στους όρους άσκησης των warrants, αλλά και στους όρους έκδοσης των CoCos.

Οι τραπεζίτες ζητούν να μην υπάρχει προκαθορισμένη τιμή άσκησης των δικαιωμάτων (warrants), όπως ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά να συναρτάται η τιμή άσκησης στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Το δεύτερο αίτημα των τραπεζών αφορά το επιτόκιο των CoCos, το οποίο ξεκινά από 7% και κλιμακώνεται στο 9,5% σε βάθος πενταετίας. Οι τραπεζίτες ζητούν, λοιπόν, το επιτόκιο να περιοριστεί στην περιοχή του 5-6% καθώς είναι αποτρεπτικό με δεδομένες τις ζημίες που καταγράφουν οι τράπεζες, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών.

Άλλωστε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, πρόσφατα επεσήμανε ότι κυβέρνηση, η τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να επανεξετάσουν ολόκληρη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να μείνουν ιδιωτικές.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι το ετήσιο κουπόνι του 7% που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες για τα CoCos είναι ακριβό, καθώς το υψηλό επιτόκιο κάνει τις τράπεζες λιγότερο ελκυστικές στους επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο του dilution εφόσον τα CoCos μετατραπούν σε μετοχές. Περαιτέρω, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου με τους ίδιους όρους με το ΤΧΣ μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, αφού μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την κάλυψη των αρνητικών θέσεων των τραπεζών, τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντιλαμβάνεται την ανάγκη διάθεσης πιο ελκυστικών κινήτρων προς τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά η κυβέρνηση, προς το παρόν, αντιμετωπίζει το θέμα με πολιτική αμηχανία εξαιτίας των πιθανών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των υψηλότερων κεφαλαιακών αναγκών, βάσει του επικαιροποιημένου business plan, το οποίο έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής ώστε να διαμορφωθεί ένας θωρακισμένος, απόλυτα εξυγιασμένος και διεθνώς αξιόπιστος όμιλος, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μόλις εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Με την επίλυση των παραπάνω εκκρεμοτήτων θα προχωρήσει η έκδοση των CoCos και θα ξεκινήσει η διαδικασία σύγκλησης γενικών συνελεύσεων για την έγκριση των αυξήσεων κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών από το ΤΧΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα