Τρ. Κύπρου: Στοπ στην έξοδο απο το καθεστώς εξυγίανσης βάζει η τρόικα

Αυστηρό μήνυμα στις κυπριακές αρχές για την πρόθεση τους να αποδεσμεύσουν μέρος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου στέλνει η τρόικα, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες μιας πρόωρης εξόδου της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ο αναπληρωτής

γενικός διευθυντής Maarten Verwey, που υπογράφει το σημείωμα από κοινού με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και την Isabel von Koeppen-Mertes της ΕΚΤ, εκφράζει επιφυλάξεις για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή για επιτάχυνση της εξόδου της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Το σημείωμα αποτελεί απάντηση σε επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιεί τις προθέσεις του υπουργείου και της ΚΤ σε σχέση με την πρόταση νόμου.

Η Τράπεζα Κύπρου εισήλθε σε καθεστώς εξυγίανσης στις 25 Μαρτίου και έκτοτε εκκρεμεί η αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Έχει ήδη μετατραπεί σε κεφαλαίο το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και έχει δεσμευθεί άλλο 22,5%, που ενδέχεται επίσης να μετατραπεί σε κεφάλαιο.

Το 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει αποδεσμευθεί και το 30% βρίσκεται δεσμευμένο ως κατάθεση.

Στο σημείωμα της τρόικας σημειώνεται ότι η αποδέσμευση σε αυτή τη φάση του 30% των ανασφάλιστων καταθέσεων ενδεχομένως να μην ήταν δόκιμη, λόγω των εκροών που παρουσιάζονται.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας τονίζουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πριν την ολοκλήρωση της αποτίμησης.

Ζητείται η διαβεβαίωση των κυπριακών αρχών ότι δεν θα γίνει αποδέσμευση του 30%.

Θεωρούν επικίνδυνο να αρθεί πρόωρα το καθεστώς εξυγίανσης, γιατί ενδεχομένως να καθιστούσε αναγκαία τη μελλοντική επιστροφή της Τράπεζας στο ίδιο καθεστώς.

«Φοβούμαστε ότι αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα», αναφέρει το σημείωμα.

Στο σημείωμα της 22ας Μαΐου η τρόικα εκφράζει τη λύπη τις στις κυπριακές αρχές γιατί μέχρι στιγμής έχει γίνει «πολύ λίγη πρόοδος» για αποτίμηση του ενεργητικού της Τρ. Κύπρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διοριστεί επίσημα ο οίκος που θα αναλάβει την αποτίμηση.

Αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σύντομα η ανάθεση της αποτίμησης στην KPMG.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα