ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πανικός από τη “θάλασσα” των δικαιωμάτων – Ψυχραιμία! Άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη

Στο -27,45% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοίνωσε τους όρους της αμκ με τιμή 1,70 ευρώ και σχέση 1 παλαιά μετοχή προς 35,68 νέες μετοχές.

Η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό της (7,3 δισ ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε από τον αριθμό των δικαιωμάτων που εκδίδονται, καθώς οι μέτοχοι θεωρούν ότι με αυτή την

σχέση παλαιών και νέων μετοχών καλούνται να επενδύσουν κεφάλαια υψηλά τα οποία δεν έχουν.

Ο πανικός προήλθε από το γεγονός ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών τόσο μειώνονται τα warrants (9 warrants για κάθε 1 μετοχή αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10%, 7,33 warrants ανά μετοχή αν καλύψουν το 12% και ούτω καθ’ εξής).

Είναι όμως λάθος να πιστεύουμε ότι η θεωρία θα γίνει και πράξη. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ από ιδιώτες δε θα ξεπεράσει το 13% – 14%, οπότε… ψυχραιμία!

Αν ένας παλαιός μέτοχος δεν συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τις 35,68 μετοχές ανά δικαίωμα, οι υπόλοιπες μετοχές δεν θα ασκηθούν από κάποιον τρίτο. Οι μετοχές που δεν θα ασκηθούν θα αποτελέσουν ουσιαστικά και τα warrants για τους παλαιούς μετόχους.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΥΞΗΣΗΣ

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τους όρους της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα:

1. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να μπαίνει όριο στη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, η οποία ανακοινώθηκε στις 23 Απριλίου 2013.

2. Η επιλογή να πραγματοποιηθεί η Α.Μ.Κ. χωρίς περιορισμό στα δικαιώματα προτίμησης, υπαγορεύτηκε από την ηθική υποχρέωση να δοθεί η δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ., με δεδομένο ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς είχε διασφαλίσει το ελάχιστο όριο του 10%, μέσα από τις συμφωνίες εξαγοράς των τραπεζών Γενική και Millennium. Οποιοσδήποτε περιορισμός της ιδιωτικής συμμετοχής στο 10% ή ακόμη, για παράδειγμα, στο 12%, θα απέκλειε ουσιαστικά τους παλαιούς μετόχους από την Α.Μ.Κ.

3. Η επιλογή αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), με στόχο τη μεγιστοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής και αντίστοιχη μείωση χρέους των κρατικών κεφαλαίων, όπως ο νόμος προβλέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα