ΤΡΑΠΕΖΕΣ-BANKING: Η Λαγκάρντ η…σοσιαλίστρια

ΤΗ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΟΥ…ΛΑΙΚΙΣΤΗ «φορτώνουν» στελέχη τραπεζών και πολιτικοί που ζουν …στη γυάλα, σε όσους τολμούν να εκστομίσουν ότι για να ξεκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα, πρέπει να κουρευτούν τουλάχιστον έως 30% τα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Χαρακτηρίζονται μάλιστα, όσοι το υποστηρίζουν αυτό, ως… εχθροί του τραπεζικού συστήματος, των ιερών και των … οσίων του banking!

ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ που παπαγαλίζουν κατά του κουρέματος των δανείων.

- Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

σε μελέτη της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα , ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη».

- Κυβερνητικοί παράγοντες που δεν κάνουν την πάπια αλλά … είναι πάπιες(!), αναμασούν τα επιχειρήματα του «τραπεζικού συστήματος» επισημαίνοντας ότι «Μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους . Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησής τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Το τελικό κόστος αποπληρωμής των νέων αυτών κεφαλαίων θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή για μια ακόμα φορά ο συνεπής έλληνας φορολογούμενος».

ΩΡΑΙΟΙ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ! Βέβαια, για να δείξουν όμως ότι προσπαθούν για το καλό του λαού και του τόπου, ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν ρυθμίσεις δανείων, αλλά μόνο για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ! «Η τρόικα, απαγορεύει οτιδήποτε περισσότερο», λένε.

ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ! Έρχεται η Έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» και… τους βάζει όλους στη θέση τους!

Η ΕΙΔΗΣΗ: «ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

“Αν δεν αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία”.

«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.

ΛΑΙΚΙΣΤΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ; Κατά του banking και το ΔΝΤ; Ζούμε… ιστορικές στιγμές.

Υ.Γ : Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Λαγκάρντ. Με απαλλάξατε από τη ρετσινιά του λαϊκιστή και από το χαρακτηρισμό «εχθρός του ελληνικού banking”…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα