ΤΡΟΪΚΑ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ: Όλα ανοιχτά για τη δόση του Μαρτίου

Κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα δεν έχει κλείσει με την τρόικα, με τις διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα ζητήματα που εκκρεμούν πριν από τη χορήγηση της δόσης του Μαρτίου να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Το κλιμάκιο της Τρόικας είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών,

αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση τού Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών: «Σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε, και εμείς και εκείνοι, τις δράσεις».

Κάτι ανάλογο συνέβη νωρίτερα, στη συνάντηση της Τρόικας με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και διοικητές Ταμείων που, αν και έγινε λόγος για «σημαντική πρόοδο», ουσιαστικά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μία συμφωνία αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «επιθυμία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη, για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Η Τρόικα θα έχει εκ νέου συνάντηση τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Αντώνη Μανιτάκη, για το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ορόσημο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Όμως, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ο νέος φόρος, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

Παράλληλα, οι δανειστές εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση,ενώ πλήρες αδιέξοδο υπάρχει και στις ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά και αναρωτιούνται εάν η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι απόρροια ενός τακτικού ελιγμού ή απλώς φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει υποσχεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα