ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: Επτά στους δέκα θεωρούν ανυπόφορη την οικονομική κατάσταση

Ανυπόφορη θεωρεί την κατάσταση στη Βουλγαρία το 72% των πολιτών της σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Open Society η οποία διεξήχθη από 5 ως 16 Ιουλίου σε δείγμα 1.155 προσώπων και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ εξαετίας και είναι αυξημένο κατά 15 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012.

Στην ίδια έρευνα λιγότερο από 2% των ερωτηθέντων είπε ότι θεωρεί «φυσιολογική» την κατάσταση και ένα 22% τη χαρακτήρισε «υποφερτή».

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, 63% απάντησε ότι θεωρεί πως επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ ένα 37% εκτίμησε πως θα

συνεχίσει να χειροτερεύει.

Επίσης 70% δηλώνει ικανοποιημένο που η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι έτσι έχει την δυνατότητα να εργάζεται στα κράτη μέλη της, να ταξιδεύει χωρίς περιορισμούς και να βασίζεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όμως το 67% δηλώνει πως αντιτίθεται στην υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία.

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, στο πλαίσιο της οποίας το βουλγαρικό νόμισμα, το λεβ, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, κάτι που θεωρείται πως αποτελεί ένα μέσο διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας, υποστηρίζεται από το 56% του πληθυσμού.

Επίσης οι Βούλγαροι εμφανίζονται διχασμένοι έναντι της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Πλάμεν Ορεσάρσκι, η οποία υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές και την παραίτηση της οποίας ζητούν διαδηλωτές καθημερινά στη Σόφια εδώ κι ενάμιση μήνα.

37,5% εξ όσων ρωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παραίτησης της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται ότι είναι «μια μαριονέτα της ολιγαρχίας», ενώ ακριβώς ίσο ποσοστό απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της θητείας της κυβέρνησης και 25% είπε ότι θέλει οι επόμενες εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014.

Το κοινοβούλιο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μόλις του 10% του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα