Ίσως και σήμερα η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν: «Το χτύπημά μας θα είναι επώδυνο»

Tο Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα στην επίθεση του Ιράν, πιθανόν και εντός της ημέρας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης.

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, το οποίο συγκλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ύστερα από την επίθεση του Ιράν, συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσει την απάντηση του στην ιρανική επίθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε
σε συνέντευξη Τύπου ότι το Ισραήλ «διατηρεί όλες τις επιλογές του» και πρόσθεσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Ο Μπένι Γκαντζ, βασικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, πιέζει για άμεση  αντίδραση στην επίθεση του Ιράν. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου,όμως έχει μέχρι στιγμής φρενάρει τη λήψη απόφασης. Ο Γκαντζ πιστεύει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια τέτοια επίθεση, δήλωσε μία από τις πηγές.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιφέρει «επώδυνα αντίποινα» κατά του Ιράν.

Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου εξετάζει επίσης διπλωματικές επιλογές για την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν στην παγκόσμια σκηνή.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ δεν προτίθεται να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο και στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, προσέθεσε το μέσο ενημέρωσης.

Το Ιράν «θα απαντήσει αμέσως και ισχυρότερα από πριν» αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν .

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Ποιες χώρες εμπλέκονται;

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περίπου 350 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Ιράν και τους συμμάχους του στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο. Η επίθεση περιελάμβανε περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ και περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους. Σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιορδανία και η Βρετανία συμμετείχαν επίσης στην αναχαίτιση της επίθεσης.

Πηγή: documentonews.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτη περιπέτεια για γυναίκα: Την δάγκωσε φίδι ενώ κολυμπούσε – Τι ανησυχεί τις αρχές

Μπέττυ Μαγγίρα: Απάντησε σε όσα είπε η Συνατσάκη – «Ποιος σε σταματάει από το να ντύσεις τον γιο σου με ένα φόρεμα;»

Νίκος Παππάς: «Τώρα τι να ασχοληθώ με το Βελόπουλο, αλήθεια;» (video)

Καιρός: Έρχεται εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας – Μέχρι και 16 βαθμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα