Μαζέψτε ηλεκτρονικές αποδείξεις, και μπορεί να πιάσετε το… Τζόκερ

Το μέτρο της «φοροκάρτας», που εφαρμόζεται στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς, σκέφτονται να επαναφέρουν από το 2014 στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Τι λέει λοιπόν αυτό το σενάριο; Ότι από τις αρχές του 2014 οι φορολογούμενοι δε θα συλλέγουν αποδείξεις σε χάρτινη μορφή («Τέλος τα χαρτάκια που δεν μπορεί να τα ελέγξει κανείς», σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου), αλλά σε ηλεκτρονική

μορφή, δηλαδή με τη χρήση της «φοροκάρτας».

Και βέβαια, οι φορολογούμενοι δε θα μαζεύουν αποδείξεις από περίπτερα, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία και άλλα καταστήματα λιανικής, αλλά μόνο από επαγγελματίες οι οποίοι κατά το υπουργείο Οικονομικών έχουν ροπή προς τη φοροδιαφυγή, δηλαδή από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλες ειδικότητες.

Το «ωραίο» της υπόθεσης, όμως, είναι άλλο: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όφελος που θα έχει ο φορολογούμενος αν μπει σε αυτή τη διαδικασία δε θα είναι αυτόματο αλλά ούτε δεδομένο. Στο τέλος κάθε έτους, και αφού οι φορολογούμενοι θα έχουν καταγράψει με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε συναλλαγή που ενδεχομένως θα αναγνωρίζει η Εφορία, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες είναι οι «τυχερές» αποδείξεις της χρονιάς.

Δηλαδή, μπορεί στο τέλος του 2014 το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει ότι οι αποδείξεις που μετράνε για τις φορολογικές δηλώσεις του έτους είναι μόνο αυτές προς δικηγόρους και υδραυλικούς, ή μόνο για ηλεκτρολόγους και γιατρούς, ή κάποιον άλλο ευφάνταστο συνδυασμό!

Μαζέψτε λοιπόν αποδείξεις του χρόνου και -πού ξέρετε;- μπορεί να πιάσετε το Τζόκερ…

Keywords
Τυχαία Θέματα