Ναζί κανείς ή να μη ζει;

Ναζί κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία. Το ερώτημα τέθηκε αργοπορημένα, απαντήθηκε όμως τάχιστα από τους Έλληνες Φύρερ και Ρούντολφ Ες, τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον υπαρχηγό της, Χρήστο Παππά. Η ουσία ήταν μία – κανείς δεν ήταν πρόθυμος να μπει πίσω από τα σίδερα για τα πιστεύω του.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος,

ο άνθρωπος που έχει αποφύγει και παλαιότερα τη φυλακή, (διαβάστε περισσότερα εδώ), σε μια ύστατη προσπάθεια να γλυκάνει τα αυτιά των ανακριτών, καταδίκασε τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Εμφανίστηκε ως αρχηγός άλλης οργάνωσης, όχι της Χρυσής Αυγής που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, αποποιήθηκε το παρελθόν του, όλα τα κείμενα που ο ίδιος είχε συντάξει περί γερμανικού εθνοσοσιαλισμού, είπε ότι τα τάγματα εφόδου ουσιαστικά δεν υπάρχουν και πως από το βήμα της Βουλής έχει καταδικάσει κάθε επίθεση και πράξη βίας. Έφτασε ακόμη και στο σημείο να αποποιηθεί καταστατικό της Χρυσής Αυγής, με τίτλο «Εκπαιδευτική Τάξη Πρωτεσίλαος», το οποίο εμφάνισε ως μη πραγματικό καταστατικό της οργάνωσής του.

Ενώπιον του ανακριτή, με λίγα λόγια, ο λύκος έγινε αρνάκι. Διότι, λίγους μήνες πριν, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όχι μόνο υποστήριζε το ναζισμό, αλλά απειλούσε με τα τάγματα εφόδου και ακόνιζε ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο.

Όταν ο Παππάς, έγινε παπάς

Αντίστοιχη ρότα χάραξε και ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Χρήστος Παππάς. Ο Παππάς, κατά την απολογία του, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, το οποίο θύμιζε έντονα μανιφέστο. Επί 13 σελίδες, έπλεκε το εγκώμιο μιας οργάνωσης που έκανε συσσίτια για Έλληνες και νόμιμους μετανάστες, την οποία εμπιστεύτηκε και ακολούθησε μεγάλη μερίδα του κόσμου, παραβλέποντας όλο το οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες, που αποδείκνυαν ακριβώς το ανάποδο. Το ότι η Χρυσή Αυγή ήταν και είναι μια εγκληματική οργάνωση, με τάγματα εφόδου που πραγματοποιούσε στοχευμένες επιθέσεις, συχνά φονικές. Στο υπόμνημα αυτό, ο Χρήστος Παππάς σχεδόν παρακαλεί για τη μη προφυλάκισή του, καθώς δεν θα είναι σωστό να λείψει από το Κοινοβούλιο, ενώ καταλήγει λέγοντας πως όταν η Χρυσή Αυγή κυβερνήσει, οι υπεύθυνοι της δυστυχίας του κόσμου θα λογοδοτήσουν.

Ο Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με την απολογία του, σέβεται την Πατρίδα του. Κάτι το οποίο αντιτίθεται πλήρως με διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο φωτογραφίες, τις οποίες δημοσίευσε το «Έθνος», στις οποίες εμφανίζεται με ναζιστική στολή να χαιρετάει χιτλερικά. Ο δικηγόρος του υποστήριξε πως οι εν λόγω φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί πριν από πολύ καιρό, όταν ο Παππάς ήταν κάτω των 20 ετών, και πως πλέον δεν υποστηρίζει ούτε ενστερνίζεται τέτοιες ιδεολογίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα