Νέοι βομβαρδισμοί στην Υεμένη: Ασταμάτητο σφυροκόπημα από τις ΗΠΑ

Ένας νέος βομβαρδισμός έπληξε σήμερα Σάββατο την πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, πλήγμα που ήρθε ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι από αυτή την πόλη-λιμάνι, ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

«Η τοποθεσία, από την οποία εκτοξεύτηκε μια ρουκέτα από τους Χούθι, στα περίχωρα της Χοντέιντα, βομβαρδίστηκε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, σύμμαχη με τους αντάρτες, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να εξακριβωθεί αν το πλήγμα προήλθε δια θαλάσσης ή από αέρος.

#Yemen
US warplane

flies at low altitude over the beaches of Hodeidah. pic.twitter.com/65ccPW8oZT

— Vlogging NW Syria (@timtams83) January 13, 2024

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η «επακόλουθη δράση» νωρίς το Σάββατο τοπική ώρα εναντίον μιας τοποθεσίας ραντάρ των Χούθι διεξήχθη από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Carney χρησιμοποιώντας πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή τα πλοία υπό αμερικανική σημαία να απομακρυνθούν από περιοχές γύρω από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για τις επόμενες 72 ώρες καθώς οι Χούθι πρανήγγειλαν αντίποινα σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σφοδρή αντίδραση από την Βενεζουέλα

Σε μια τολμηρή κίνηση που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές της εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, επέκρινε δημόσια τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία των βομβαρδισμών που προκάλεσαν όλεθρο στην Υεμένη, προκαλώντας αμέτρητα θύματα και εκτεταμένες καταστροφές.

Μέσω αυτής της ανακοίνωσης, η Βενεζουέλα επαναλαμβάνει τη θέση της για την ιερότητα της κυριαρχίας των εθνών, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα. Απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και συνηγορεί υπέρ του διαλόγου ως της οδού για την εξασφάλιση της ειρήνης. Με βάση τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της, η καταδίκη αυτή, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για αλληλεγγύη προς άλλα έθνη και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα