Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Με έναν από τους πιο γνωστούς συνδικαλιστές παγκοσμίως συναντήθηκε πρόσφατα ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Πρόκειται για το πρόσωπο πίσω από το συνδικάτο της Amazon, το Amazon Labor Union. Οι συνδικαλιστές τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα το μεσημέρι της Παρασκευής (26/7) στα γραφεία του Σωματείου στο Στάτεν Άιλαντ με τον Σμολς να φορά καπελάκι του ΠΑΜΕ.


Θυμίζουμε

ότι πριν λίγους μήνες, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην Amazon είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε πάρει μέρος σε εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και σε κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του κόμματος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί «για τη δράση του σωματείου, τον πόλεμο που δέχονται από την εργοδοσία στη συνεχή τους πάλη για μισθούς κι ενάντια στη φοβερή εντατικοποίηση.

Οι εργαζόμενοι της Amazon ενημέρωσαν συνολικά «για την πάλη του σωματείου για δικαιώματα «που δε σταματάει ποτέ ενάντια σε μια τέτοια εταιρεία όπως η Amazon», για την προσπάθεια να οργανωθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στο σωματείο -το οποίο αριθμεί πάνω από 8.000 μέλη μόνο στην εγκατάσταση του αεροδρομίου JFK– και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την «αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το σωματείο της Amazon», τονίζοντας ότι «η πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσει, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δείχνει τον δρόμο της οργανωμένης διεκδίκησης των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο».

Ποιός είναι όμως ο Κρις Σμολς;

Ο Κρις Σμολς και ο Ντέρικ Πάλμερ αναδείχθηκαν για το 2022 από το αμερικανικό περιοδικό Time ανάμεσα στα εκατό πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο Σμολς μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και ακολούθησε καριέρα ράπερ. Στην αρχή ξεκίνησε τις περιοδείες με τον Meek Mill, αλλά μετά από λίγο καιρό εγκατέλειψε τη μουσική για να στηρίξει τα παιδιά του, δουλεύοντας στον κλάδο των υπηρεσιών και στις αποθήκες. Ετσι, βρέθηκε στην Amazon το 2015.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα όταν οργάνωσε απεργία εξαιτίας της έλλειψης πρωτοκόλλων ασφαλείας για την COVID-19 στην αποθήκη του Staten Island και την ίδια μέρα απολύθηκε, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ίδιο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να στρέφονται νομικά κατά του επιχειρηματικού κολοσσού.

Μετά την απόλυσή του, ο Κρις Σμολς όργωσε τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Το πέτυχαν μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Ντέρικ Πάλμερ, χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση, χωρίς καμία επίσημη σύνδεση με τον οργανωμένο συνδικαλισμό και χωρίς πολλά χρήματα.

Το σωματείο τους συγκέντρωσε περίπου 120.000 δολάρια στο GoFundMe, σε σύγκριση με τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Amazon στην προσπάθειά τους να τους συντρίψει.

«Ταπείνωσε την Amazon»

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόλυσή του ο Σμολς βοήθησε το Amazon Labor Union (ALU) να κερδίσει την ψηφοφορία για τη συνδικαλιστική οργάνωση στην αποθήκη JFK8 στο Στέιτεν Αιλαντ. Ηταν η πρώτη ρωγμή στη μέχρι πρότινος αδιαπέραστη αντι-συνδικαλιστική πανοπλία της γιγαντιαίας επιχείρησης.

Το περιοδικό Time έγραψε: «Ηρθε από το πουθενά και ταπείνωσε την Amazon. Είναι ο Κρις Σμολς το μέλλον του εργατικού κινήματος;», ενώ το Reuters ανέφερε ότι ως «επικεφαλής του συνδικάτου της Amazon, ο Σμολς έγινε από ράπερ φωνή διαμαρτυρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα