Τί δουλειά έχει ο Μάναλης στο παζάρι;

Πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν από τα σύννεφα με τον ξαφνικό «θάνατο» της δημόσιας τηλεόρασης, όχι όμως όλοι. Σε αυτούς που ήξεραν κάτι παραπάνω είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνεται κι ο Γκίκας Μάναλης, άνθρωπος με εμπειρία στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο, ο οποίος τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ μόλις τον περασμένο Μάρτιο και χθες ορίστηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα

και το Σίμο Κεδίκογλου να την οδηγήσει στο «νεκροταφείο», αναλαμβάνοντας ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάρισή της. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα, ο κ. Μάναλης προσλήφθηκε ως ειδικός διαχειριστής, με σχέση έμμισθης εντολής, για τη διαχείριση του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο.

Ο 58χρονος κ. Μάναλης, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος της αγοράς, δεν επιλέχθηκε τυχαία από την τρικομματική κυβέρνηση για να οδηγήσει την ΕΡΤ στην «τελευταία κατοικία» της. Τον Οκτώβριο του 2011 είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ κατείχε παραλλήλως την θέση του Οικονομικού Διευθυντή στη First Business Bank (FBB) του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, το υγιές κομμάτι της οποίας απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα πριν από ένα μήνα περίπου, ενώ το κακό κομμάτι της τέθηκε σε εκκαθάριση. Από τον Οκτώβριο του 2010, εξάλλου, έως τον Απρίλιο του 2012 κατείχε την θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από το 1999 έως το 2000, την εποχή δηλαδή της φούσκας του Χρηματιστηρίου, ήταν διευθύνων σύμβουλος σε χρηματιστηριακή εταιρία (ΑΧΕΠΕΥ). Σήμερα διδάσκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ενώ έχει εκλεγεί λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Όταν ο κ. Μάναλης είχε ερωτηθεί πριν από κάποιους μήνες, στην ακρόαση διορισμού του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για τη σχέση του με τον κ. Ρέστη είχε απαντήσει πως τον είχε δει μόνο δύο φορές στο πλαίσιο Δ.Σ. της FBB, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε αντιληφθεί ενδιαφέρον του κ. Ρέστη για την αγορά δημόσιου καναλιού. Ο κ. Μάναλης, μάλιστα, είχε δηλώσει πως ήταν αντίθετος στην πώληση οποιουδήποτε δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού κι ότι εάν ετίθετο ποτέ κάποιο τέτοιο ζήτημα, θα παραιτείτο…

Διαβάστε αναλυτικά ποιές θα είναι οι αρμοδιότητες «νεκροθάφτη» που αναλαμβάνει ο κ. Μάναλης στην ΕΡΤ:

1. «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται ειδικός διαχειριστής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σύμβαση έμμισθης εντολής, ο οποίος διαχειρίζεται το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της που μεταβιβάζονται στο Δημόσιο μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.

2. Κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης ο ειδικός διαχειριστής ασκεί τα δικαιώματα, παρακολουθεί τις εκκρεμότητες, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, προβαίνει σε καταγραφή των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και γενικά παρακολουθεί και χειρίζεται όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του Δημοσίου ως διαδόχου της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της. Οι διατάξεις που ήταν εφαρμοστέες για την άσκηση των πάσης φύσεως δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων καθώς και για τη διαχείριση κάθε στοιχείου του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της που μεταβιβάζονται στο Δημόσιο, συνεχίζουν να εφαρμόζονται και κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης.

3. Ο ειδικός διαχειριστής μπορεί, για τις ανάγκες της διαχείρισης, να συνάπτει για λογαριασμό του Δημοσίου συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280), ύστερα από έγκριση της αρμοδίας για την εποπτεία της διαχείρισης Υπηρεσίας.

4. Ο ειδικός διαχειριστής αναθέτει, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρείες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, την δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου στις πάσης φύσεως δίκες που αφορούν σε στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού που μεταβιβάζονται ή αφορούν διαφορές που γεννώνται λόγω της καταργήσεως της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών της. Η λήξη της ειδικής διαχείρισης δεν συνεπάγεται την λύση της έμμισθης εντολής.

5. Αρμόδια Υπηρεσία για τον έλεγχο και την εποπτεία της διαχείρισης είναι η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

6. Αν πριν το διορισμό ειδικού διαχειριστή συντρέξουν λόγοι κατεπείγοντος και, ιδίως, αν κινδυνεύει να απολεσθεί δικαίωμα ή αξίωση, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, με σύμβαση, ύστερα από διαπραγμάτευση, να μεταβιβάζει το δικαίωμα σε τρίτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα