Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταγγέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ

Την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, καταγγέλλουν το το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύουν στη Βιέννη. Και οι δύο οργανισμοί κάνουν λόγο για «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση» και καλούν την ελληνική

κυβέρνηση να ανακαλέσει και τους θεσμούς της Ευρωπαικής Ενωσης να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το «ανησυχητικό βήμα».

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άντονι Μιλς, δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με αποτέλεσμα, σε περίοδο εθνικής κρίσης, η ελληνική κοινή γνώμη, που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και αλλού, να στερείται ενός σημαντικού διαύλου πληροφόρησης».

Ο ίδιος καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη ότι η μείωση του κόστους ενός δημόσιου μέσου δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης, “Ολιβερ Βούγιοβιτς. Ο Βούγιοβιτς καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση και καλεί τον έλληνα πρωθυπουργό, και ζητά να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση. Επίσης ζητά από τις Βρυξέλλες να αντιδράσουν αμέσως.

«Η κυβέρνηση, αντί να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να δώσει στους διευθύνοντες την ΕΡΤ τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αντί να υποστηρίξει έναν ανοιχτό δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να σιγήσει μια σημαντική φωνή των ΜΜΕ στην Ελλάδα», αναφέρει ο Βούγιοβιτς

Την ίδια ώρα, χαιρετισμό σε όσους διαδηλώνουν κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της ιταλικής Ένωσης δημοσιογράφων και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Φράνκο Σίντι, κάνοντας λόγο για παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Φρ. Σίντι εξέφρασε αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει με τη δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Παραβιάζει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα».

Σημείωσε επίσης ότι η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητοποίηση των 600.000 μελών της σε 180 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα