WSJ: Η ναυτιλία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

«Εγχώρια οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κερδίσει την φήμη ότι είναι αναποτελεσματικές και μη παραγωγικές. Στους ωκεανούς είναι από τις πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο. Η επιτυχία της βιομηχανίας, η οποία λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό εκτός του περιβάλλοντος της χώρας της που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία και προστατευτισμό, αποδεικνύει, λένε οι αναλυτές, τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει από την παραλυτική κρίση χρέους. Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές, λένε, θα πρέπει να είναι η μείωση

σε ποσοστώσεις, άδειες και άλλους περιορισμούς, που στόχο έχουν την προστασία των ελληνικών βιομηχανιών, ταυτόχρονα όμως τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές σε παγκόσμιες αγορές».

Έτσι ξεκινάει άρθρο που είναι αφιερωμένο στην ελληνική ναυτιλία και φιλοξενείται από την ιστοσελίδα της Wall Street Journal.

Στο άρθρο δίνονται τα εύσημα στις επιτυχίες των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες τα κατάφεραν στην περίοδο της κρίσης καλύτερα ακόμα και από τους Γερμανούς, Σκανδιναβούς και Ιάπωνες ανταγωνιστές τους. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα σύντομο ιστορικό και εκτίμηση για την πορεία της ναυτιλίας από την δεκαετία του ’70. Από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που οδήγησε σε επιτυχίες, την μεγάλη συμβολή της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, την έξυπνη και ευέλικτη τακτική καταγγελίας μακροπρόθεσμων συμβάσεων μεταφοράς και διαμεσολάβησης αντίθετα στην μεταφορά ξένων φορτίων, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους εφοπλιστές, υπό την απειλή αύξησης της φορολογίας, να επενδύσουν τα κέρδη τους στο εσωτερικό της χώρας

Τέλος, φιλοξενούνται δηλώσεις στελεχών ναυτιλιακών εταιριών της Ελλάδας, καθώς και διαφημίζεται η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ενισχύεται και μέσω της διαμετακόμισης κινεζικών προϊόντων και από ελληνικά λιμάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα