Αφγανός πολέμαρχος «στιγματίζει» τον πρίγκιπα Χάρρυ

Σύμφωνα με το Reuters, ένας Αφγανός στασιαστής πολέμαρχος στιγμάτισε τον πρίγκιπα Χάρρυ της Βρετανίας την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τον ως αναίσχυντο μεθυσμένο «τσακάλι» που σκοτώνει αθώους Αφγανούς εν ώρα υπηρεσίας, ως πιλότος υπέρ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην χώρα.

Ο Gulbuddin Hekmatyar, ένας πρώην Αφγανός πρωθυπουργός που ηγείται μιας από τις κυριότερες πολεμικές φατρίες, δήλωσε σε συνέντευξη στην Daily Telegraph

ότι ο 28χρονος εγγονός της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι ένα υπόλειμμα του αποικιακού παρελθόντος.

«Φαίνεται πως κάποιοι Βρετανοί φορείς εξουσίας ακόμη ονειρεύονται τον καιρό του 18ου και του 19ου αιώνα και θέλουν ο πρεσβευτής τους να αντιμετωπίζεται σαν αντιβασιλέας και ο πρίγκιπας τους να κυκλοφορεί με στολή και να κυνηγά ανθρώπους και να παίζει τον σατανικό ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν» ανέφερε ο Hekmatyar.

Μιλώντας σε βίντεο-απάντηση προς ερωτήσεις που διατυπώθηκαν μέσω του τύπου, είπε πως η Βρετανία δεν κέρδισε τίποτα προκαλώντας μια «αδικαιολόγητη, άχρηστη και βίαιη σύγκρουση» για να ευχαριστήσει τον σύμμαχο της, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Βρετανός πρίγκιπας ήρθε στο Αφγανιστάν για να σκοτώσει αθώους Αφγανούς, ενώ είναι μεθυσμένος. Θέλει να εξοντώσει τους Μουτζχεντίν με τους πυραύλους του ελικοπτέρου του, χωρίς καμία ντροπή», επισημαίνει ο Hekmatyar. Προσθέτει: «Όμως δεν καταλαβαίνει το απλό γεγονός ότι τα αφγανικά λιοντάρια και οι αετοί δεν νικιούνται εύκολα. Τα τσακάλια δεν μπορούν να κυνηγήσουν τα λιοντάρια».

Το υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας απέρριψε τις παρατηρήσεις του. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε: «Είναι ανοησία να υποστηρίζεις ότι οποιοσδήποτε Βρετανός πιλότος είναι μεθυσμένος, ενώ χειρίζεται αεροσκάφος».

Ο Hekmatyar έκανε την μαγνητοφώνηση σε απόρρητη τοποθεσία. Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και η τύχη του δεν είναι ξεκάθαρη έκτοτε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τον Hekmatyar ως «τρομοκράτη» λόγω της υποστήριξης επιθέσεων από αντάρτες των ισλαμιστών Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, αλλά είχε θεωρηθεί ήρωας από πολλούς Αφγανούς, όταν οδήγησε τους Μουτζαχεντίν πολεμιστές εναντίον της σοβιετικής κατοχής της κεντρικής Ασίας την δεκαετία του 1980. Το ισλαμικό του κόμμα συμμερίζεται κάποιους από τους ξενοφοβικούς και αντικυβερνητικούς σκοπούς των Ταλιμπάν και επιδιώκει να απομακρύνει τις διεθνείς συνασπισμένες δυνάμεις.

Ο πρίγκιπας, ένας πιλότος που υπηρετεί τον Βρετανικό στρατό, έχει προσπαθήσει πολύ να απομακρύνει τον εαυτό του από την νεανική εικόνα του playboy, αναλαμβάνοντας φιλανθρωπικές εργασίες και επίσημες βασιλικές επισκέψεις. Ωστόσο αυτές οι προσπάθειες υπονομεύτηκαν, όταν ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να χορεύει γυμνός με μια γυμνή νέα κοπέλα σε ένα ξενοδοχείο του Las Vegas τον Αύγουστο, γεμίζοντας πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, λίγο καιρό προτού επιστρέψει στο Αφγανιστάν για μια τετράμηνη περιοδεία καθήκοντος.

Μετά την επιστράτευση του οι Ταλιμπάν δήλωσαν πως θα έκαναν ό, τι μπορούσαν για να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον πρίγκιπα. Εκείνος ήταν παρών, αλλά σώος, όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην στρατιωτική βάση «Camp Bastion», στην επαρχία Helmand το Σεπτέμβριο, σκοτώνοντας δύο πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως η Βρετανία οφείλει να αποσύρει σχεδόν όλους τους 9.000 στρατιώτες της από το Αφγανιστάν, όταν η αποστολή του ΝΑΤΟ τελειώσει στα τέλη του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα