Ανιδιοτελής αγάπη

Έρχονται στιγμές στη ζωή κάποιου ανθρώπου που εξακριβώνει ποιοί από το περιβάλλον του τρέφουν ειλικρινή συναισθήματα προς αυτόν. Μια δύσκολη στιγμή, μια ασθένεια, ένα εμπόδιο που μοιάζει ανυπέρβλητο. Συγγενείς, γνωστοί και φίλοι αντιδρούν διαφορετικά ο καθένας. Ορμόμενοι από διαφορετικά κριτήρια, αντιμετωπίζουν από διαφορετική οπτική γωνία τη φερόμενη κατάσταση. Εκεί διακρίνεται η αληθινή αγάπη. Αγάπη χωρίς όρια. Χωρίς συμβιβασμούς. Τι πιο ωραίο! Τι πιο ανθρώπινο!

Η επιτυχής καριέρα, η γαλήνεια οικογενειακή ζωή, τα πλούτη και τα μεγαλεία προσελκύουν πολλούς. Η δόξα και η λάμψη

γοητεύουν τον περίγυρο που ολοένα αυξάνεται. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγη από τη «χρυσόσκονη» που ρέει άφθονη. Προσπαθούν να επωφεληθούν και να αποκομίσουν ότι προλάβουν. Κόλακειες, «χάδια» και χλιδή. Μια εικονική πραγματικότητα πλασμένη ευκαιριακά πάνω σε ψεύτικα συναισθήματα, προσποιήσεις και υπερβολές.

Αντίθετα μια δοκιμασία οδηγεί στη μοναξιά. Ρίχνει την ψυχολογία, οδηγεί στον αποκλεισμό. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επίδειξη πλουτισμού, εκθαμβωτικές εκδηλώσεις και μεγαλεπίβολα σχέδια. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μαγνητίζει ενθουσιώδη βλέμματα ούτε προκαλεί θαυμασμό. Δημιουργεί αισθήματα λύπησης και συμπάθειας. Όσοι όμως βιώνουν το πρόβλημα δεν έχουν αυτή την ανάγκη. Αγάπη χρειάζονται. Στήριξη. Αγνές προθέσεις με σκοπό την ψυχική και ψυχολογική τους ανάταση για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Δεν αναφέρομαι καθόλου σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης των ανθρώπινων προθέσεων. Εμπορευματοποίησης του πόνου και της δυστυχίας. Κάνω λόγο για ανθρώπους υπερήφανους, δραστήριους, ενεργητικούς που από κάποιο αναπάντεχο γεγονός, πέρα από τις δυνάμεις τους και τις προθέσεις τους, βρέθηκαν απέναντι σε μια άσχημη κατάσταση. Πολλοί αντιδρούν απότομα και προσπαθούν να «προστατέψουν» τα κοντινά τους πρόσωπα με το κλειστούν στον εαυτό τους και να απορρίψουν κάθε βοήθεια. Κινούνται στα όρια της παρεξήγησης και συχνά προσβάλουν με τις πράξεις και τα λόγια τους όποιον επιχειρεί να απλώσει ένα χέρι βοήθειας. Είναι όμως απλά μια αντίδραση. Ένα ξέσπασμα που τους εξωτερικεύεται επιθετικά. Αυτός που ενδιαφέρεται να παρέχει ανιδιοτελώς πρέπει να επιμείνει.

Η εκδήλωση ειλικρινής αγάπης είναι μεγάλο αγαθό. Με την καρδιά οδηγό ο άνθρωπος γίνεται κάθε μέρα καλύτερος. Η ηθική ικανοποίηση μπορεί να μην μετριέται ή να μην έχει οικονομικά ανταλλάγματα αλλά προσφέρει μεγαλειώδη συναισθήματα και ευφορία ψυχής. Αγαλίαση και ανάταση ταυτόχρονα. Η προσφορά χωρίς την προσμονή αναγνώρισης και ανταμοιβής είναι χάρισμα ζηλευτό. Αυτοί που κατηγορούν και λοιδωρούν τέτοιες συμπεριφορές, χάνουν το βαθύτερο νόημα. Κλεισμένοι στον εγωκεντρισμό τους είναι πολύ κοντά στο να απωλέσουν τις αληθινές χαρές της ζωής. Αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους. Όμως η μοναξιά θα χτυπήσει κάποτε την πόρτα και τότε θα είναι αργά.

Αγαπάτε με την καρδιά σας. Αφήστε το μυαλό να ακολουθεί. Δεν υπάρχει ζυγαριά σε θέματα αγάπης. Πολύ ή λίγο. Είτε αγαπάς ειλικρινά είτε όχι. Η αγάπη είναι το μέσο της ολοκλήρωσης. Αναμορφώνει την προσωπικότητα. Αν την προσφέρεις απλόχερα, αν την μοιράζεις ανιδιοτελώς, η είσπραξη θα είναι απρόσμενα μεγάλη. Κερδοφόρα σε όλα τα επίπεδα.

Keywords
Αναζητήσεις
anidiotelis, ανιδιοτελης αγαπη
Τυχαία Θέματα