Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση

09:42 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες όλα θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, ακριβώς όπως προβλέπονταν στο μνημόνιο.

Εντός των επομένων ημερών όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για αποφασίσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Μόλις ανακοινωθούν τότε θα αρχίσει να τρέχει ο υπολογισμός των τιμών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις. Σύμφωνα

με το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι ο μέσος, σταθμισμένος με τον όγκο συναλλαγών, όρος των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων.

Με το δεδομένο αυτό η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών διαμορφώνονται στα 0,52 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 0,58 ευρώ για την Alpha Bank και στα 0,27 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο αν το τελευταίο κλείσιμο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου τότε η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα πρέπει να είναι η χαμηλότερη μεταξύ των δυο. Δηλαδή, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, που χθες έκλεισε στα 0,20 ευρώ ενώ ο μέσος όρος είναι 0,27 ευρώ οπότε θα πρέπει να επιλεγεί η χαμηλότερη τιμή.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι όλες οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα καθώς η τρόικα εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο παράτασης ή εξαιρέσεων από το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τη θεώρηση αυτή δεν εξαιρείται ούτε η Εθνική Τράπεζα η οποία λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank αποτελεί ειδική περίπτωση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη βουλή τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται στην τελική ευθεία ενώ είχε διαδοχικές συναντήσεις με του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Paul Koster. Νωρίερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν συνάντηση με επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας.

Η τρόικα φαίνεται ότι πιέζει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης από όλες τις τράπεζες και να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις. Το κλίμα αυτό μετέφερε χθες η διοίκηση του ΤΧΣ στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη συνάντησή τους σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Η κυβέρνηση ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες μέχρι τέλος Απριλίου αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μιας μικρής άτυπης παράτασης για την άσκηση των δικαιωμάτων. Παράλληλα ΤΧΣ και ΤτΕ απέστειλαν επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών ζητώντας την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσδοκούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί, τα ενισχυμένα και θωρακισμένα πλέον τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορέσουν να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η θεωρητική τιμή έκδοσης των νέων μετοχών

Τράπεζα

Τιμή

Εθνική Τράπεζα

0,52

Alpha Bank

0,58

Τράπεζα Πειραιώς

0,27

Όπως διαμορφώνεται από το σταθμικό μέσο όρο με των τελευταίων 50 ημερών

Keywords
Τυχαία Θέματα