Άσμουσεν: Χρειαζόμαστε επειγόντως τραπεζική ενοποίηση!

Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jörg Asmussen, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα διδάγματα που προέκυψαν από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο, αλλά και εξήγησε γιατί οι αποφάσεις για την Κύπρο λήφθηκαν με τόση καθυστέρηση.

Σύμφωνα

με όσα είπε, και αφού ανέλυσε το ιστορικό της εξέλιξης της κυπριακής οικονομίας, το βασικό μάθημα ήταν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως να συμφωνήσει σε μια τραπεζική ενοποίηση και ένα «ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης», ο οποίος θα ορίζει τον τρόπο που μια πτωχή τράπεζα θα κλείνει.

Όπως διευκρίνισε, αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο και να επιτρέπει στην τράπεζα να έχει πρόσβαση σε «προσωρινή, δημοσιονομικά ουδέτερη κρατική χρηματοδότηση».

Εξάλλου, ως προς τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς, παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε τον διογκωμένο τραπεζικό τομέα της Μεγαλονήσου να βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση. Τις καθυστερήσεις αυτές τις απέδωσε σε «εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες», δηλ. αφενός στην ομοφωνία που απαιτείται για τις αποφάσεις του Eurogroup και του ESM και αφετέρου στην ανάγκη εξεύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης βραχυπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα