Διπλό χαράτσι για τα “κλειστά” ακίνητα

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική απόφαση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ούτε στη διακομματική επιτροπή της Τετάρτης.

Μάλιστα, οι τελικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν τελικά από τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για το πώς θα φορολογηθεί η κατοχή κατοικιών, οικοπέδων, εμπορικών ακινήτων ακόμα και αγροτεμαχίων.

Από την τσιμπίδα της εφορίας δεν θα γλιτώσουν, όπως φαίνεται, ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτου, οι οποίοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, δηλαδή δεν είναι ακόμα κύριοι του ακινήτου τους. Παρά ταύτα

θα κληθούν να καταβάλουν στο σύνολο του τον αναλογούντα φόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 383.631 φορολογούμενοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, με το υπόλοιπο των οφειλών τους έναντι των τραπεζών μόνο, να ανέρχεται στα περίπου 75 δισ ευρώ.

Παγίδες κρύβει το νέο Ενιαίο Τέλος και για όσους έχουν μεν ακίνητο αλλά δεν το αξιοποιούν. Αυτή τη στιγμή οι εν λόγω ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ, καθώς τα αναξιοποίητα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται, κάτι που δεν θα ισχύει όμως για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι 40 με 50% των εμπορικών ακινήτων που απαλλάσσονται από το Έκτακτο Τέλος θα επιβαρυνθούν από το νέο Φόρο, όπως επίσης το 50 με 60% των γραφείων που είναι “κλειστά”, το 50% των αποθηκευτικών χώρων και το 20% των κατοικιών.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η πρόβλεψη ειδικού αφορολογήτου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς εκτιμάται ότι η εφαρμογή ειδικής κλίμακας θα ευνοήσει ακόμα και εκείνους με μεγάλη ακίνητη εκτός σχεδίου περιουσία. Σημειώνεται, ότι επειδή η διαδικασία συμπλήρωσης ή και δήλωσης των αγροτεμαχίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται η φορολόγηση των εκτός σχεδίου να ξεκινήσει από το 2014 και όχι από φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι φόροι των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ, κινούνται στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με τη διαφορά ότι αυτό ισχύει έως το 2011, δηλαδή πριν από την πλήρη εφαρμογή του Έκτακτου Τέλους. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 1,9% του ΑΕΠ, στη Φινλανδία στο 1,1%, στη Γαλλία στο 3,7%, στη Γερμανία στο 0,9%, στη Πορτογαλία στο 1,2%, στην Ισπανία στο 1,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα