Έκπληκτοι οι τραπεζίτες: Οι καταθέσεις… έμειναν Κύπρο

Σημαντικά μικρότερη του αναμενομένου ήταν η φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλείται κύκλους από κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Κατά τον Μάρτιο, τα κεφάλαια που αποχώρησαν από την Κύπρο υπολογίζονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν πολύ εντονότερες … τάσεις φυγής.

Θυμίζουμε βέβαια ότι από τα μέσα Μαρτίου οι κυπριακές

τράπεζες παρέμεναν κλειστές και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό επιτρέπονταν μόνο υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά οι τραπεζίτες δηλώνουν έκπληκτοι από το πόσο λίγα είναι τα χρήματα που «ταξίδεψαν» από την Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Από το 2006 έως το 2012 το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου ανέβηκε κατά πολύ: Από τα περίπου 43 δισ. ευρώ σε πάνω από 70 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι εκροές κατά τον Ιανουάριο άγγιξαν το 1,7 δισ. ευρώ και τον επόμενο μήνα τα 950 εκ. ευρώ.

Αν οι ήπιες αυτές τάσεις επιβεβαιωθούν και μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται αρκετά ανακουφισμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα