Επιστρέφουν στη χώρα τους οι Αλβανοί μετανάστες

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία, περίπου 180.000 άτομα ή αλλιώς το 20% των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σέκουλι(Shekulli) των Τιράνων, η έκθεση επισημαίνει πως «η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές

επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.».

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις επιπτώσεις της επιστροφής των μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικά για την υγεία, επισημαίνεται ότι η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της. Βέβαια μέχρι στιγμής, μόνο το 5% από αυτούς που έχουν επιστρέψει, ζήτησαν να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Όμως εκτιμάται ότι το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματα τους, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα