Επιστροφή στην υγιεινή διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες τον τελευταίο καιρό έχουν αλλάξει. Η ακρίβεια συγκεκριμένων τροφίμων οδηγούν τους πολίτες σε λύσεις πιο οικονομικές που δεν υστερούν απαραίτητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλες ουσίες με σημαντική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Φρούτα, λαχανικά και όσπρια, τρόφιμα που είχαμε απορρίψει λόγω της «μεγάλης ζωής» έρχονται και πάλι στο προσκήνιο λόγω κυρίως της φθηνής τιμής τους.

Οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη και την θωράκιση του ανθρώπινου σώματος δεν τύχαιναν μεγάλης εκτίμησης ούτε από ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο από

τα παιδιά. Είναι γεγονός πως οι ελληνική νεολαία κατατάσσεται ευρωπαϊκά στις πρώτες θέσεις νέων με παχυσαρκία. Το εύκολο-έτοιμο φαγητό έχει γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής. Οι γρήγοροι, απαιτητικοί και αγχώδεις ρυθμοί της ζωής, αποτρέπουν τόσο την προετοιμασία όσο και την καθημερινή επαφή με το υγιεινό σπιτικό φαγητό. Έτσι είτε η εύκολη τηλεφωνική παραγγελία είτε το μη υγιεινό αλλά πιο προσιτό έχει αντικαταστήσει τόσο τα όσπρια όσο και μία σαλάτα (που απαιτεί κάποιο χρόνο ετοιμασίας) ή ένα φρούτο που δεν μας δίνει την ίδια γεύση.

Η οικονομική κρίση όμως δεν αφήνει πολλές επιλογές. Το κρέας, τα ψάρια και τα γλυκά, παρόλο που κατά καιρούς βρίσκονται σε προσφορά, είναι είδη ακριβότερα. Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν περιορίσει αυτά τα τρόφιμα στο εβδομαδιαίο τραπέζι του και προσπαθεί πλέον να το περάσει και στα παιδιά. Η κακή νοοτροπία του παρελθόντος δύσκολα αλλάζει και ειδικά στα μικρά παιδιά. Ωστόσο αυτή η αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έστω από ανάγκη τελικά θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ξεφύγει. Εκεί που κάποτε το Κυριακάτικο τραπέζι περιελάμβανε κρέας, μόνη μέρα μέσα στην εβδομάδα, οι περισσότερες οικογένειες είχαν υιοθετήσει αυτό το μενού και τις καθημερινές. Αδιαφορώντας για την υγεία, μη δίνοντας σημασία στο κόστος, παρασυρόμενοι από μια εικονική ευμάρεια το φαγητό αποτελούσε ένα είδος κοινωνικής επίδειξης. Τώρα, στα δύσκολα, αξίζει κοιτάζοντας την τσέπη μας να φροντίσουμε λίγο παραπάνω και την υγεία μας.  Φρέσκα και νόστιμα!

Για παράδειγμα, τρόφιμα που αγαπούν το χειμώνα, αλλά και τη σιλουέτα μας, που πρέπει να τα βάλουμε στη διατροφή μας και να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας, είναι το καρότο, το μαρούλι, το λάχανο, τα μανιτάρια αλλά και τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια κα, όπως φυσικά και όλα τα όσπρια. Ελληνικά προϊόντα, δώρα του Θεού στην Ελλάδα που, όπως και πολλά άλλα πράγματα, είχαμε υποτιμήσει και θέσει στο περιθώριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα