“Το Ισραήλ είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Αίγυπτο”

Twitter @EmOikonomidis

Το… πάθος του για το Τελ Αβίβ είναι γνωστό. Ίσως και να το πλήρωσε άλλωστε, καθώς ακόμη περιμένουμε την ιστορική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα, που είχε ανακοινωθεί αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει στα χαρτιά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο με την επέμβαση του στρατού, που ο ίδιος αποκάλεσε

από την πρώτη στιγμή πραξικόπημα.

“Το Ισραήλ είναι πίσω από όλα αυτά. Δεν τους ενδιαφέρει η Δημοκρατία στην Αίγυπτο. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και έχουμε αποδείξεις”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι σε ένα φόρουμ στη Γαλλία το 2011, υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου είχε προβλέψει πως, ακόμη κι αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδιζε (όπως και συνέβη) τις εκλογές στην Αίγυπτο, δεν θα κατάφερνε να ασκήσει πραγματικά την εξουσία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα και υψηλούς τόνους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο, καλώντας τη Δύση να παρέμβει, ενώ… αδιαφορεί για τον αραβικό κόσμο, εκτιμώντας ότι επηρεάζεται καθοριστικά από τη Σαουδική Αραβία.

Και ο βασιλιάς Αμπντάλα, την ώρα της μεγάλης σφαγής της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν εκείνος που “απάντησε” στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα από τις… διακοπές του Αμερικανού Προέδρου, υποστηρίζοντας ότι στην Αίγυπτο υπάρχει σε εξέλιξη πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Υπονοώντας σχέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την Αλ Κάιντα και εξτρεμιστικές οργανώσεις, που εν μέρει επιβεβαιώθηκαν από την πρόσφατη σύλληψη του αδελφού του ηγέτη της οργάνωσης Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στην Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα