Φαν Ρομπάι για το βραβείο Νομπέλ: Ιστορικό καθήκον η διατήρηση της ειρήνης

Μεγάλη, όσο και αμφιλεγόμενη, τιμή αποτελεί η σημερινή βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βραβείο Νομπέλ για την συμβολή της στην ειρήνη. Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία είναι συγκεντρωμένη στο Όσλο για να παραστεί στην τελετή και οι πιο υψηλόβαθμοι από τους αξιωματούχους της μιλούν για το παρελθόν και το μέλλον της.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, ο οποίος μίλησε για την μακρόχρονη προσφορά της Ε.Ε. προς τον σκοπό της παγκόσμιας ειρήνης και της

επούλωσης των πληγών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο van Rompuy μίλησε παρεμπιπτόντως και για τον δικό του πατέρα, ο οποίος γλίτωσε από θάνατο το 1940, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η «βαρετή πολιτική» είναι μικρό αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει κανείς για την αποφυγή της επιστροφής στις συγκρούσεις.

Το μυστικό της Ε.Ε. είναι κατ’ αυτόν η ιδιαίτερα στενή σύνδεση των συμφερόντων των μελών της, ώστε ο πόλεμος να καθίσταται πλέον αδύνατος. Όρισε παράλληλα ως ιστορικό της καθήκον την διατήρηση της ειρήνευσης, όπου υπάρχει αυτή την στιγμή και κάλεσε τις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν την ίδια πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα