Η 16χρόνη που πάλεψε με τις κακουχίες και βγήκε πρωταθλήτρια

Σαν σκηνή από ταινία εκτυλίχθηκε η ζωή της 16χρονης τώρα Phiona…

Ένα κοριτσάκι που μέχρι τα εννέα της χρόνια ζούσε στις παραγκουπόλεις, πεινασμένη και ρακένδυτη.

Κάποια στιγμή ,η τύχη της χτύπησε την πόρτα και το 2005, ψάχνοντας να βρει να φάει, έπεσε σε έναν συμπατριώτη της, τον Robert Katende μέλος ιεραποστολής, που μάθαινε σκάκι στους ντόπιους με αντάλλαγμα μόνο ένα πιάτο φαΐ.

Αμέσως, ο Katende άρχισε να διδάσκει τα κόλπα στο τότε 9χρονο κορίτσι που αγάπησε τόσο το ευγενές «άθλημα» ,ώστε να διανύει καθημερινά  έξι χιλιόμετρα, για να φτάσει στον τόπο των μαθημάτων.

«Δεν

είχα ακούσει ποτέ για το σκάκι, αλλά μου άρεσε η όψη που είχαν τα πιόνια» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στον Guardian.

Το ταλέντο της, έμφυτο όπως αποδείχθηκε σύντομα και σε ακόμα συντομότερο χρονικό διάστημα, ο δάσκαλός της, την προέτρεψε να πάρει μέρος σε μεγαλύτερους διαγωνισμούς.

Η επιτυχία της, τεράστια και η χαρά της ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η πορεία της δεν σήμαινε μόνο προσωπική νίκη, αλλά και για το στομάχι της που τόσα χρόνια πάσχιζε για ένα κομμάτι ψωμί.

Ένας συμπατριώτης της ομολογεί ότι η στρατηγική της είναι «επιθετική, όπως ενός αγοριού».

Εκείνη έχει δει το όνομα να γίνεται πρώτο παγκοσμίως, καθώς πέρυσι κέρδισε τον τίτλο Woman Candidate Master στην 40ή Σκακιστική Ολυμπιάδα και η πορεία της να γίνεται βιβλίο, με τον τίτλο «The Queen of Katwe» -περιοχή της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντα.

Η Disney έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της , την περίπτωση να γυρίσει και ταινία με τη ζωή της 16χρονης.

Η ίδια είναι ευτυχής που μπορεί, χάρη στην επιτυχία της, να συνεχίσει το σχολείο και να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μια σπουδαία γιατρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα