Η “άβολη” αλήθεια που είπε ο Σόιμπλε για τη Μέρκελ

Twitter@EmOikonomidis

Αν εξαιρέσει κανείς μερικές μυωπικές προσεγγίσεις και άλλα τόσα ευχολόγια, δεν υπάρχει ρεαλιστική προσέγγιση… και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, που να συνταξιδεύει στην επιχειρηματολογική εξήγηση των εξελίξεων, με την πρόγνωση ότι, μπροστά στο ενδεχόμενο της συγκρότησης κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιβάλλουν στην Άνγκελα Μέρκελ όρους που θα την υποχρεώσουν να αλλάξει την πολιτική την οποία ακολουθεί με… πείσμα τα τελευταία χρόνια.

Το

SPD δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα. Είναι ένα… πρώην μεγάλο κόμμα, με θολή στρατηγική και ξεπερασμένη φυσιογνωμία. Οι πρώτοι που έκαναν την παραπάνω αποτίμηση ήταν οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες, γι’ αυτό και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το κόμμα που επί ημερών Γκέρχαρντ Σρέντερ επαναπροσδιόριζε την ευρωπαϊκή πολιτική με όρους κοινωνικής συνοχής και κοινοτικής αλληλεγγύης, να διαπραγματευτεί με την Άνγκελα Μέρκελ από ισότιμη αφετηρία.

Αν η Μέρκελ αλλάξει ριζικά, ή έστω διαφοροποιήσει επιφανειακά την πολιτική της, αυτό θα συμβεί επειδή θα το έχει αποφασίσει η ίδια. Σε μια βαθιά στρατηγική επιλογή, με μακρινή στόχευση την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδια. Αφού πρώτα αλλάξουν οι Συνθήκες, ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τους λαούς, και η ίδια η Angie ολοκληρώσει τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία γοητείας προς τις κοινωνίες χωρών που μέχρι σήμερα δεινοπάθησαν από τις επιλογές της.

Μια ηγέτης που βρήκε αναβαπτισμένη και πανίσχυρη από τις κάλπες, με τη λαϊκή εντολή εξαιρετικά νωπή, χωρίς αντίπαλο πολιτικό δέος και με την αντιπολίτευση συρρικνωμένη, είναι εύλογο ότι δεν εκβιάζεται. Ούτε καν… άβολα μπορεί να την κάνει κάποιος να αισθανθεί.

Κι αν πολλοί εξακολουθούν να γοητεύονται από τις ψευδαισθήσεις, ήρθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις πολλαπλές ιδιότητες του ενορχηστρωτή της πολιτικής της Μέρκελ, του έμπειρου γύρω από τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία, αλλά και του ηγέτη που… κόντεψε να μπει φυλακή για τα “μαύρα ταμεία” του CDU, λόγω της Μέρκελ, για να αποκαταστήσει την τάξη. Του ρεαλισμού.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Leipziger Volkszeitung”, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, και επιλέγει μια αποστροφή με νόημα: “Η Καγκελάριος είναι μια από τις κεντρικές προσωπικότητες της Ευρώπης”.

Παραφράζοντας τον Αλ Γκορ, αυτή είναι η “άβολη αλήθεια” με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε. Αντί να συνεχίσουμε να περιμένουμε τον… επόμενο Ολάντ, που θα έφερνε στην Ευρώπη της βαθιάς κρίσης, την ξεχασμένη ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα