Η Γερμανία φοβάται τη διεύρυνση της ευρωζώνης

Η Γερμανία φοβάται ότι η είσοδος δύο ακόμα κρατών στην ευρωζώνη θα σημάνει την απώλεια του κρίσιμου δικαιώματος ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αιτία αυτού του ενδεχόμενου είναι το περιστροφικό σύστημα που μπαίνει σε ισχύ για την συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, αν τα μέλη της ευρωζώνης αυξηθούν κατά δύο, δηλ. ξεπεράσουν το συνολικό αριθμό των 18 (από 17 σήμερα). Στην περίπτωση αυτή και επειδή, με την προσθήκη των μελών της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, ο αριθμός των εχόντων δικαίωμα ψήφου θα ξεπερνούσε τον ανώτατο ορισθέντα των 24, έχει συμφωνηθεί ότι τα κράτη θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής, με σκοπό να διαφυλαχθεί η λειτουργικότητα του οργάνου.

Κατά τη συμφωνία αυτή, τα πέντε μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης, δηλ. αυτή την στιγμή η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, θα διαθέτουν εναλλάξ τέσσερις ψήφους στο Δ.Σ. της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα μέλη, επίσης εναλλάξ, έντεκα. Όποιο κράτος δεν έχει δικαίωμα ψήφου, μπορεί απλώς να συμμετέχει στις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά για την Γερμανία, αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες, ότι θα αποκλείονται από την λήψη σημαντικών αποφάσεων της ΕΚΤ για χρονικό διάστημα μέχρι και τριών μηνών ανά έτος.

Το ενδεχόμενο της περιστροφικής αυτής εξάσκησης του δικαιώματος ψήφου γίνεται πραγματικό, δεδομένου του από πολλές χώρες εκδηλωμένου ενδιαφέροντος να εισέλθουν στην ευρωζώνη. Η Λετονία αναμένεται να μπει στο κλαμπ το 2014, ενώ την ίδια πορεία έχουν πάρει η Πολωνία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Στην Γερμανία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην απώλεια εξουσίας σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που νιώθει ότι εκείνη στηρίζει οικονομικά, ήδη ξεκίνησαν να διατυπώνονται οι πρώτες προληπτικές αντιδράσεις. Πρώτος που φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις αντιρρήσεις του και να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο, ήταν ο Markus Söder, Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας και σημαίνον στέλεχος του CSU, κομματικού εταίρου του CDU της Angela Merkel. Ο Söder αντιπρότεινε στην θέση του συμφωνηθέντος σχήματος, οι πέντε μεγαλύτερες χώρες να διαθέτουν, στα πρότυπα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνιμο δικαίωμα ψήφου και οι υπόλοιπες χώρες να μοιράζονται δέκα αντί έντεκα θέσεις εναλλάξ. Βασικό του επιχείρημα, που υιοθετείται και από άλλους στην χώρα του, είναι ότι το κράτος που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το υψηλότερο κεφάλαιο, δεν θα πρέπει να απέχει ποτέ από την λήψη αποφάσεων.

Η κυοφορούμενη αυτή στάση της Γερμανίας ενόψει της επερχόμενης διεύρυνσης της ευρωζώνης αποτελεί δείγμα αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, κυρίως όμως αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η γερμανική διπλωματία δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να απωλέσει το ποσοστό εξουσίας που αντιστοιχεί στην αυξανόμενη οικονομική της δύναμη. Με άλλα λόγια, επιδιώκει κάθε επιπρόσθετο ευρώ που χορηγεί στο «σύστημα» να της αποφέρει το ανάλογο μερίδιο πολιτικής εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα